Norgesmester i Baristakunst

Norgesmester i Baristakunst

Oslo S har norgesmesteren i Baristakunst. 1. august gikk barista Ida Høisveen helt til topps i det årlige mesterskapet hos Caffè Ritazza på Oslo S, og i september representerte hun den norske avdelingen i Caffè Ritazzas World Barista Championship i Bologna i Italia.

Hvert eneste år avholder Caffè Ritazza interne mesterskap, både for å fremheve og hedre sine flinkeste baristaer, men også for å inspirere nye talenter. I år var det Senior Barista Ida Høisveen (24) som gikk av med seieren, og som nå stolt kan titulere seg norgesmester i Baristakunst. Det unge talentet har jobbet hos Caffè Ritazza i 3 år, halvparten heltid og halvparten deltid ved siden av studier.

– Det var egentlig en ren tilfeldighet at jeg ble barista, fordi det var hos Caffè Ritazza jeg først fikk jobb da jeg flyttet til byen, forteller Ida og legger til at hun føler seg heldig. – Jeg var veldig heldig som fikk den opplæringen jeg gjorde!

En kunst
Ifølge Ida kreves det nemlig en god del for å jobbe som barista, og hun husker godt hvordan hun slet i starten med å steame melken riktig. – Det er virkelig ikke bare-bare å lage fint
melkeskum! smiler hun.

En barista må i tillegg inneha bred kunnskap om bønnene som brukes der man jobber, og en så god kjennskap til kvernen at man vet når den kverner for fint eller grovt, og ikke minst hvordan man stiller kvernen riktig. – Og så må man selvfølgelig kjenne espressomaskinen sin inn og ut, og ta godt vare på den! understreker hun. – Jeg vil si det er en kunst å være barista, de fleste får jo servert «latte art» i koppen hver dag, et hjerte, en rosetta eller tulipan i koppen er kanskje blitt veldig vanlig, men det krever mye trening å få det til. Og så er det de som drar latte art til et helt nytt nivå, og lager Hello Kitty i 3D eller Salvador Dalis klokke hengende over kanten på koppen. Selv er jeg ikke helt der.

Ser du for deg at du kommer til å jobbe videre som barista i tiden som kommer?

Jeg går på skole og studerer klipp ved Film og TV linja på NISS, og håper selvfølgelig på å gå ut i arbeid i film- og tv-bransjen når jeg har tatt bachelorgraden. Å jobbe som barista er en spennende og givende jobb, men det blir nok med det i lengden. Jeg kommer derimot aldri til å slutte med å strebe etter å lage god kaffe, nå som jeg har blitt så bortskjemt!

Hva er din egen favorittkaffe?
Min favorittkaffe er cortado. Eller egentlig den kaffen kollegaene mine har gitt navnet «cortida», som er en cortado med melken helt opp, eller en liten dobbel latte, om du vil.

Hvilken kaffe selger dere mest av på Caffè Ritazza?
Vår bestselgende kaffe er nok den klassiske latten, både enkel og dobbel, men jeg har lagt merke til at cappuccinoen haler innpå.

Trives på Oslo S
Ida trives godt med å jobbe som barista på Oslo S, og forteller om mange faste og spennende kunder. – Vi har stadig mange turister som kommer innom. De er nesten utelukkende i godt humør og vil gjerne slå av en prat om alt fra hvor sjarmerende Oslo er, til tilstanden i Midtøsten. Da jeg er sjelden vanskelig å be! sier hun.

Vær din egen barista
Når Ida er hjemme, uten tilgang på profesjonelle kaffemaskiner og annet utstyr, sverger hun til presskanna. Her er hennes beste kaffetips når du er på hjemmebane:

– Presskannekaffe tar litt tid om du gjør det «riktig», men det er vel verdt det. Jeg bruker kun hele bønner som jeg kverner rett før kaffen skal brygges, da blir den gode aromaen med i kaffen. Så forvarmer jeg kanna med kokende vann, mens vannet til kaffen kun skal ligge rett over 90 grader. La det stå i noen minutter uten stempelet på, rør så kaffen til bunn og fjern skummet på toppen før du presser stempelet ned. Nyt!

DETTE ER EN BARISTA:
• Barista kommer av det italienske ordet for «bar» og betegner som regel en bartender som er ekspert på kaffe.
• En barista kan fortelle deg om alle de ulike kaffetypene på menyen. Noen krever at man skal ha oppnådd et visst nivå før man kan titulere seg barista.
• En barista må ha kunnskap og ekspertise om råvarene og alle leddene som kaffen går gjennom.
• Hvert år arrangeres både NM og VM i baristakunst.

Fakta Caffe Ritazza
• Caffè Ritazza finnes på 40 internasjonale flyplasser.
• Caffè Ritazza er også på jernbanestasjoner og kontorbygg verden over i over 30 land.
• Caffé Ritazza har vært på Oslo S siden 2007.
• Les mer på www.cafferitazza.com

Tekst: Susanne Delbæk Foto: Rannveig Dæmring Thue