Badebyen som fikk vinter-OL

Badebyen som fikk vinter-OL

Tekst: Kine Myrvold Foto: Shutterstock

Det er Vinter-OL 2014 som er grunnen til at Sotsji er satt «på kartet». Ironisk nok er byen ved Svartehavet  den største på det som kalles den russiske rivieraen.  Vannet i Svartehavet skal faktisk være varmt nok til å svømme i til langt ut i oktober. Med en gjennomsnittstemperatur på 7 grader i januar og februar er det derfor ytterst sjelden at det kommer snø i lavlandet.

Kontraster
Med sine ca. 328.000 innbyggere er Sotsji langt fra en russisk storby. Til sammenligning har Russlands største by Moskva et innbyggertall på godt over 10 millioner.
I bakgrunnen til Sotsji reiser de mektige Kaukasusfjellene  seg. Her er også det populære skistedet Krasnaya Polyana. Blant Kaukasusfjellene er også Europas høyeste fjell, Elbrus (5.648 m.o.h).
Historie
Byen ble grunnlagt i 1838, da som fortet og bosetningen Alexandrija.  Før dette tilhørte området Georgia (fra 700-tallet til 1600-tallet), deretter det osmanske riket. Etter den russisk-tyrkiske krig ble området formelt avstått til Russland. Først i 1896 fikk byen navnet Sotsji. Frem til 1864 var Sotsji en muslimsk by, men i dag er byen overveiende kristen – med en muslimsk minoritet på ca. 20.000 mennesker.
I Sovjetunionens tid blomstret byen og ble etter hvert en populær kur- og badeby. Josef Stalin bygde seg en datsja, et landlig hus, der. Dette ble regnet for å være hans
yndlingsdatsja.

Kritikk
Etter at byen ble tildelt Vinter-OL er det blitt brukt store summer på oppgradering og bygging av arenaer. Da Sotsji ble tildelt vinterlekene i 2007 var de to andre kandidatbyene sørkoreanske Pyeongchang og Salzburg i Østerrike.  OL i Sotsji har senere fått kritikk både på grunn av budsjett-overskridelsene, dårlige vilkår og dårlig lønn for utenlandske ansatte på OL-anleggene og Russlands vedtak av ny lov som forbyr homofil propaganda.

Severdigheter
Sotsji har mer å by på enn sol, bading og OL-arenaer. En av de mest populære severdighetene i byen er Dendrajis botaniske hage, som er fylt med forskjellige eksotiske blomster, og en teplantasje som ligger litt utenfor byen. Nord for byen ligger det kaukasiske biosfære-reservat, som UNESCO har oppført som en del av verdensarven. Hver sommer arrangeres film-festivalen Kinotavr i OL-byen.

Det går ikke direktetog til Sotsji fra Oslo, men du kan komme deg til byen både via jernbane og fly.

Fakta om Vinter-OL:  
•         Torsdag 7. februar – søndag 23. februar.
•         De 22. olympiske vinterleker.
•         Det konkurreres i 98 medaljeøvelser innenfor 15 idrettsgrener.
•         De dyreste olympiske leker noensinne