Timelapse av renoveringen av Ø

Timelapse av renoveringen av Ø

Renoveringen av Østbanehallen begynte 1. oktober 2013 og på under tre minutter kan du se forvandlingen av hallen etter et år og fire måneder.

I perioder var det 30 tonns maskiner innendørs og gravearbeider fire meter ned i bakken. Det var ingen liten byggeoperasjon Østbanehallen gjennomgikk på veien mot fornyelse. Renoveringen av Østbanehallen har vært en storstilt operasjon, med mange byggetekniske utfordringer og detaljer. Stort sett alt av interiør og innredning ble fjernet og bygget opp fra grunnen av i tråd med moderne tekniske standarder. Renoveringen begynte 1. oktober 2013, samme dag som hallen stengte, og det meste av gammel innredning ble revet ut. Alt ble fjernet som har blitt lagt til i nyere tid som dekket til det som skulle bevares. Glass og himling i taket er skiftet, mens gamle portaler er tatt vare på. Hallens historiske betydning og mange fredede deler bidro til at både Riks- og Byantikvaren var særdeles involvert i byggeprosessen. 
Her kan du se videoen. 

Utendørs arbeid innendørs

Det ble laget en stor åpning i en av hallens vegger for å få kjørt 30 tonns maskiner inn i hallen. Det byggetekniske arbeidet var av et omfang og en størrelse man stort sett ellers bare ser utendørs. Mye av arbeidet som er gjort i hallen vil imidlertid være i stor grad skjult for de besøkende. Alt av tekniske anlegg er lagt under bakkenivå og det ble gravd fire meter ned i bakken for å bygge et 350 kvadratmeter stort rom hvor alt av teknikk befinner seg.

Historiske lag og antikvariske funn

Østbanehallen har en historisk plassering sentralt i Oslo by, noe som gjør antikvariske funn svært sannsynlig. Tidligere har det som kjent blitt gjort flere funn av interesse i Bjørvikaområdet, og sannsynligheten er derfor stor for at dette også vil være tilfelle under utgravingsarbeidet på Østbanehallen. Området hvor hallen ligger var dekket av hav frem til 1700-tallet, og derfor kan det blant annet ligge gamle båtdeler skjult under bakken. Det ble funnet et lag med sagflis under bakken fra sagbrukene som lå langs Akerselva tidligere, og rester av gamle tønner og keramikkskår som gjorde at Byantikvaren måtte tilkalles. Gravearbeidene ble satt på vent til Byantikvaren hadde gjort en vurdering av hvorvidt funnene er historisk interessante. Byantikvaren var kontinuerlig tilstede av gravingen helt ned til leirebunnen i arbeidet med det tekniske rommet.

Noen av funnene vil bli stilt ut i et glassmonter hos Oslo Visitor Centre så fort lærsålene er ferdig konservert hos Norsk Maritimt Museum.

Mot lysere tider for Østbanehallen

Østbanehallen kan skilte med topp moderne belysning som blant annet endrer seg etter døgnet og årets tider.

ÅF Lighting var ansvarlig for utformingen av belysningskonseptet i hallen, og nøkkelord for deres arbeid har vært enkelhet, visuell komfort og besøksopplevelse – kombinert med noe av det siste innen lysteknologi. Bakgrunnen for Østbanehallens belysningskonsept er å skape en myk og sofistikert belysning slik at bygningen fremstår som en vakker bakgrunn for torget den skal romme.

En av de viktigste oppgavene til hallens belysning er å tilpasse seg hvilken tid på døgnet det er, og hvilket miljø de besøkende befinner seg i. Et helhetlig belysningsanlegg vil sørge for å samle det store hallrommet, samtidig som de ulike spisestedene, forretningene og områdene vil kunne ha sine egne opplevelser og stemninger.  Lyset og stemningen er unik for hallens ulike miljøer og omgivelser, enten man bare skal ta seg hurtig gjennom hallen for å rekke et tog, eller lene seg tilbake og slappe av på hallens mange cafeer og spisesteder.

Opplyst glassvegg

Glassveggen mot Oslo S endrer seg etter tiden gjennom døgnet, de ulike årstidene og utgjør en sentral del av hallens nye interiør. Tanken bak glassveggen er at akkurat slik sollyset skinte inn gjennom enden av hallen der togene kjørte inn og ut i gamle dager, vil lyset fra glassveggen endre seg etter døgnets og årets tider.

Det er montert 85 lysende glassplater i to lag, som gir individuelle muligheter til å dimme og fargelegge veggen for å skape ulike uttrykk og stemninger.

Et samlende torg

Det avanserte belysningsanlegget i Østbanehallen gir muligheter for iscenesettelser, og kan blant annet benyttes til konserter og andre arrangementer som er relevante bruksområder for et naturlig samlingspunkt som Østbanehallen.   – Vi føler at et samlende torg som det Ø vil utgjøre, hittil har manglet i dette området av byen – til tross for at dette utvilsomt er et av de stedene flest folk ferdes gjennom i løpet av en dag i hovedstaden. Derfor er vi nå veldig glade for å kunne bidra til å fylle dette tomrommet, og da med en så flott, helårs møteplass som det nye Østbanehallen har blitt, sier prosjektdirektør Trond Rusten i ROM Eiendom.

Fakta

ROM Eiendom AS eier og drifter Østbanehallen.

Følgende har bistått i renoveringen:

Rådgivere

 • Arkitekt: Mellbye Arkitektur Interiør AS
 • Prosjekt byggeledelse: Aase Byggeadministrasjon AS
 • Elektro: ÅF Norge AS
 • VVS: ÅF Norge AS
 • Lysdesign: ÅF Norge AS
 • Antikvarisk rådgivning: Høyer-Finseth AS
 • Bygningsteknikk: Høyer Finseth AS
 • Brannrådgivning: Norconsult AS
 • Akustikk: Brekke & Strand AS
 •  Brandlab AS
 • Trigger AS
 • Union Næringsmegling AS
 • Riksantikvaren
 • Byantikvaren

Entreprenører

 • Bygg: AF Gruppen AS
 • Elektro: Lys & Varme AS
 • Rør: Pronova AS
 • Ventilasjon: GK Norge AS
 • Automatikk: SRO AS
 • Lysvegg: Kreativ Plast AS
 • Heis / Rulletrapper: Kone
 • Heiser: Access

Det var ca. 1.000 personer innom byggeplassen i løpet av byggeperioden

Totalkostnad på prosjektet har vært i overkant av 300 millioner kroner

Arbeidstimeforbruket er ca. 250.000 timer, det vil si 128 årsver