Vannveien gjennom Oslo

Vannveien gjennom Oslo

New York Times omtaler den som hovedstadens mest vitale ferdselsåre. Uansett hvor du er i Oslo, er Akerselva kun et steinkast unna.

Tekst: Tone S. Tuhus       Foto: Bydel Sagene

Paris står oppført med sin rue de Charonne, Berlin med sin Rüdesheimer Strasse og Milano med Ripa di Porta Ticinese. Da avisen New York Times nylig ba noen av sine skribenter om å peke ut favorittgatene i 12 europeiske storbyer, ble den ene gaten etter den andre ført opp på listen. Med ett unntak: Når det gjaldt Oslo, ble verken Karl Johan, Bogstadveien eller Markveien nevnt – det gjorde derimot Akerselva.

«
Akerselva is Oslo’s most vital byway,» skriver New York Times. Avisen omtaler elva som en vei som binder byen sammen og som renner forbi uttallige spennende bydeler, butikker og bygninger. Eksempelvis musikkscenen Blå på Grünerløkka, Mathallen på Vulkan, Galleri ROM i Maridalsveien og Dansens Hus.

Historisk sus

Det er sagt og skrevet mye om Akerselva, og vannveien har utvilsomt betydd mye for Oslo. Den skiller østkanten fra vestkanten og knytter natur- og industrihistorie sammen. De første sagbrukene etablerte seg ved elva på 1500-tallet, og Akerselva var industrialiseringens arnested i Norge fram til 1900. I dag er de fleste av industribygningene omgjort til utdannelses- og kulturinstitusjoner.

Gå helt ned til Operaen

Akerselva deler Oslo, men binder også Maridalsvannet sammen med fjorden. I det nederste stykket av elva er det mulig å padle i kajakk og kano, og med utbyggingen av Bjørvika-området blir det mulig å gå langs Akerselva helt ned til Operaen.

At Oslofolk og turister er glade i elva, er det liten tvil om. Et eksempel på dette er arrangementet «Elvelangs i fakkellys», som siden tusenårsjubileet i 2000 har samlet mennesker til en årlig vandring. Hele 40.000 personer deltok i fjor.

Lysfest i september

Over 4.000 tente lys og fakler viser vei nedover Akerselva under arrangementet «Elvelangs i fakkellys».

Opplev 4000 tente fakler langs Akerselva fra Maridalsvannet til Grünerløkka og Oslo sentrum. Faklene skaper en mystisk og magisk atmosfære gjennom hele turen, og over 100 kunstneriske innslag i form av teater, dans og musikk gjør kvelden til en stemningsfull seanse.

«Elvelangs i fakkellys» er et gratis arrangement som er iscenesatt og tilrettelagt av Oslo kommune ved bydelene langs Akerselva: Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo.

Tid: Torsdag 24. september kl. 20.00 – 23.00

Facebook: Elvelangs i fakkellys.

Hjemmeside: www.elvelangs.no

Hvor renner elva?

Akerselva er åtte-ni kilometer lang og har et fall på 149 meter. Sjekk elveløpet her:

Akerselva starter ved Oset, øverst oppe ved Maridalsvannet. Deretter renner elva nedover forbi Brekkedammen og Frysja, videre til Nydalen og Korsvoll og forbi Christiania Spigerverk. Så går ferden forbi Myrens verksted og gamle Bjølsen Valsemølle, før den når Bentsebrua, som skiller Sagene og Torshov. Elva svinger seg videre mot Beyerbrua og tidligere Christiania Seildugsfabrik og fosser forbi det røde huset til Oskar Braatens Hønse-Lovisa. Deretter er elva brått ved Kuba og Nedre Foss ved Grünerløkka, før den bukter seg videre til Vaterlands bru og tidligere Nylands mekaniske verksted. Akerselva renner ut ved Paulsenkaia i Bjørvika.

Akerselva, du gamle og grå

Du har kanskje hørt Akerselva-sangen, men vet du hvem som skrev teksten?

Sangen om Akerselva er fra 1906 og ble først framført av Centralteaterets stjerne og mangeårige teatersjef Harald Otto. Mange husker den gamle sangen og da spesielt refrenget:

Akerselva, du gamle og grå! Akerselva, deg holder jeg på.
Selv om Donau er aldri så blå, kan den i skjønnhet aldri deg nå.
Slike farver visst aldri man så, som hvor du munner ut på skrå,
i den yndige duftende vrå mellom Nyland og H.A.H.

Hvem som skrev teksten? Jo, det var Vilhelm Dybwad (1863–1950), advokat, forfatter og visedikter – og en markant figur i Oslos teater- og revyliv da han levde.

(Kilde: www.industrimuseum.no)