En kjølig fornøyelse

En kjølig fornøyelse

Den kom til Norge for fem år siden etter å ha sett dagens lys i 1978. Iskremen fra Ben & Jerry’s får stadig nye tilhengere og nå kan du velge mellom fire nye smaker.

Tekst: Tone S. Tuhus  Foto: Torbjørn Tandberg

Sentralt plassert i midten av Østbanehallen ligger Ben & Jerry’s, iskrembaren som selger fløteis, milkshake, smoothier og yoghurt-is – hver dag, hele året. Uansett hvor surt og kaldt det er utendørs, hos Ben & Jerry’ er det alltid iskremtid!

Isbarkjeden er opprinnelig amerikansk og oppsto da to karer ved navn Ben og Jerry åpnet et iskremutsalg i en nedlagt bensinstasjon i Vermont, en liten stat som grenser til Canada i nordøst. Med årene har selskapet vokst kraftig og etablert seg over hele verden. I Norge finnes det i dag tre Ben & Jerry’s isbarer, nærmere bestemt i Østbanehallen og på Paleet ved Karl Johans gate i Oslo, samt i Sandnes utenfor Stavanger. Smakene på ismenyen omfatter alt fra vanilje, sjokolade, mint og karamell, til banan, kirsebær og jordbærostekake.

Butikksjef Alexander har jobbet hos Ben & Jerry’s i Østbanehallen siden åpningen for et drøyt år siden. Han er en helfrelst tilhenger av de kjølige smaksvariantene.

– Noe av det morsomme er at iskremtypene bærer navn som er like over hele verden. Av de mest populære er blant annet vaniljeiskremen «Cookie Dough» med store biter av cookies-kakedeig og sjokolade, og «Chocolate Fudge Brownie», som består av sjokoladeis iblandet myke brownies-biter. Blant mine personlige favoritter er «Fairly Nuts», en karamelliskrem med brente mandler og virvler av karameller, sier Alexander.

«Goodbye Yellow Brickle Road»

Andre smaksalternativer har fått mer humoristiske navn, som eksempelvis «Cherry Garcia», en kirsebæriskrem med mørk sjokolade som er laget til ære for den amerikanske gitaristen Jerry Garcia fra musikkgruppen Grateful Dead. Et annet eksempel er iskremen «Phish Food», som inneholder sjokoladeis, marshmallows, karamell og sjokoladefisk og som er en hyllest til det Vermont-baserte rockebandet Phish. For noen år siden eksisterte det dessuten en is ved navn «Goodbye Yellow Brickle Road», som var en anerkjennelse av Elton Johns første konsert i Vermont.
– Ben & Jerry’s har et eget smakspanel med personer som hele tiden tester og smaker seg fram til nye smakssammensetninger, sier Alexander. – Og det kule er at alle kan bidra! Har du selv en idé til en ny iskremvariant, så er det bare å tipse oss. Det blir lansert nye iskremsmaker hvert år, og kanskje er det nettopp din iskremtype som blir valgt ut, sier han.

Fire nye smaker
I år er det blitt lansert fire nye iskremsmaker: «Blueberry Cheesecake», som består av ostekakeiskrem med gresk yoghurt og virvler av cookies og blåbær, «Satisfy My Bowl» som er en bananiskrem med karamell, cookie-virvler og sjokoladebiter formet som små peacetegn, «Save Our Swirled», en bringebæriskrem med virvler av marshmallows og bringebær, samt hvite og mørke sjokoladebiter formet som vaffelkjeks – og sist, men ikke minst: «Cookie Dough S’Wich Up», en vaniljeiskrem med biter av sjokolade cookie-wiches, cookie dough og fyldige sjokolade cookies.

Samfunnsbevisst rolle
Ben & Jerry’s er engasjert i rettferdig handel og isen de lager er såkalt fairtrade-sertifisert. Ben & Jerry’s har med andre ord forpliktet seg til å bruke fairtrade-ingredienser og til å støtte den globale fairtrade-bevegelsen, noe som garanterer at bøndene som dyrker vaniljen, kakaoen og kaffebønnene får en rettferdig pris for avlingene sine.

– Vi synes det er viktig å styrke lokalsamfunnene og levekårene til bøndene som produserer råvarene vi bruker. I tillegg har Ben & Jerry’s lenge kjempet for klimarettferdighet og selskapet er opptatt av å finne miljøvennlige produksjonsløsninger, sier Alexander.

Han understreker at Ben & Jerry’s blant annet har bygd opp effektive produksjonsanlegg for å redusere karbonutslipp. I tillegg har selskapet opprettet et eget Caring Dairy-prosjekt, der målet er å bidra til bedre levekår for kuer og bønder, og de samarbeider med underleverandører som hjelper vanskeligstilte tilbake i arbeidslivet.

– Jeg er stolt over å jobbe i et firma som synes det er viktig å være engasjert i sentrale samfunnsspørsmål – i tillegg til å produsere fantastisk iskrem, sier Alexander.

 

(Sitat-forslag):

«Ben & Jerry’s har et eget smakspanel – og det er bare å tipse oss!»

Alexander, butikksjef

 

«Ben & Jerry’s er opptatt av å finne miljøvennlige produksjonsløsninger.»
Alexander, butikksjef

 

(Til bildetekst)

Butikksjef Alexander tilbyr et rikt utvalg av iskrem og toppinger. Alt veies før du betaler.

 

(Rammesak):
Den store iskremdagen
Merk deg tirsdag 12. april. Da byr Ben & Jerry’s på gratis iskrem!

 

Hvert år siden åpningen av Ben & Jerry’s første iskremutsalg i 1978 markeres datoen for oppstarten med en såkalt Free cone-dag, eller gratis iskremdag. Ben & Jerry’s gjør det samme over hele verden, noe som betyr gratis is til alle kunder. I Østbanehallen skjer dette innenfor en viss tidsperiode om ettermiddagen, følg med på deres Facebook-sider for nærmere informasjon.
En annen stor iskremdag her i landet er naturlig nok 17. mai. I år faller Norges nasjonaldag på en tirsdag og Ben & Jerry’s holder tradisjonen tro åpent denne dagen.
Les mer om Ben & Jerry’s mangfoldige historie og mange aktiviteter på nettsiden www.benjerry.no og Facebook-siden Ben & Jerry’s Østbanehallen Scoop Shop.

Antall ansatte: 7 personer
Facebook: Ben & Jerry’s Østbanehallen Scoop Shop
Instagram: @benjerrysnorge
Hjemmeside:
www.benjerry.no
Telefon: 47 65 48 06
Åpningstider:
Mandag–fredag kl 10–21
Lørdag kl 10–19
Søndag kl 12–18