Oslos nye fellesarena

Oslos nye fellesarena

Det nye hovedbiblioteket i Bjørvika skal bli et moderne og dynamisk bygg – et sted du har lyst til å komme tilbake til gang på gang.

Tekst: Sonja Evang

Bygget i seg selv vil være en opplevelse: Det blir et bibliotek ulikt alt du tidligere har sett, lover biblioteksjef Kristin Danielsen.

– Innholdet i det nye bygget er – som alltid i et biblioteket – et godt utvalg av gode bøker, men det skal også være et variert og spennende program med aktiviteter for store og små.

Deichmans historiske boksamling vil få en fortjent plass øverst i bygget med gode klimaforhold for oppbevaring, samt studieplasser for de som skal forske på samlingen.

– Vi lager et bygg som er til for de som skal bruke det. Målet vårt er å gå bort fra tanken om bibliotek som en institusjon med stor I, til å bli ditt bibliotek. Et sted du har lyst til å være, et sted du vil komme tilbake til gang på gang, sier Danielsen.

Vil overraske
Det nye hovedbiblioteket vil til en viss grad føre til endringer i tilbudet til publikum.

– Når du tenker på bibliotek tenker de fleste på et sted med masser av bøker. Og det vil være en god, rikholdig og oppdatert samling tilgjengelig i det nye bygget. Men vi vil også dyrke bibliotekrommet som en møteplass hvor du kan oppleve nye ting, bli overrasket. Vi skal ha debatter, litteraturarrangement, seminarer, forestillinger, utstillinger, kurs, verksted og i det hele tatt en bred vifte av tilbud som gjør at man opplever biblioteket som en viktig og inspirerende plass å oppsøke. Det skal også være godt med plasser du kan gjemme deg litt bort for å nyte et rolig øyeblikk for å lese, nyte utsikten eller titte på folkelivet. Dette blir Oslos nye fellesarena, slår Danielsen fast.

Relevant og interessant
Biblioteket har det samme oppdraget som alltid: Å spre kunnskap, peke på sammenhenger og oppfordre til kritisk refleksjon.

– Da Deichman ble etablert i 1785 var boka primærkilden til kunnskap. I dag er kunnskap overalt, så vår jobb blir å sikre at publikum får veiledning i informasjonsuniverset og at vi lager spennende innhold. Der vi før stilte bøker til rådighet må vi i dag bokstavelig talt åpne boka og vise frem innholdet.

 – Hvordan skal man fortsette å holde biblioteket levende i fremtiden?

– Et bibliotek oppstår når publikum er i kontakt med vårt innhold. Derfor må vi sikre at vi har et innhold som oppleves som relevant og interessant. Jeg vil jo helst at det skal være sånn at folk stikker innom Deichman fordi de vet at der finner de alltid noe for dem. For å få til det er det en ting å gjøre – og det er lytte til publikums behov. Klarer vi å matche det vil bibliotek leve for alltid, sier Danielsen.

HOVEDBIBLIOTEKET I BJØRVIKA

Byggestart: 2014
Åpner for publikum: 2019

 • Selvbetjente mediesamlinger
 • Åpne magasiner
 • Selvbetjent og betjent veiledning
 • Lesesal og studieceller
 • Lounger med utsikt til Oslofjorden
 • Leseplasser
 • Fleksible utstillingsarealer
 • Deichmansamlinga – fra 1200-tallet
 • Småbarnsavdeling
 • Spillsoner
 • Medieveksted
 • Stor flerbrukssal
 • Kino og filmrom
 • Møte- og kursrom

Kafé og restaurant
Kilder: blogg.deichman.no