
– Kaffekulturen i Norge er stor
Kaffekulturen her til lands er stor. Nordmenn er glad i kaffe og bevisst på kvaliteten. Gjester forventer god kaffe og serverer du ikke det, risikerer du færre gjester ifølge Denis Uhoda. Han er barsjef på Olivia, med både bartender- og baristautdanning.
Selv er han ekstremt opptatt av at det han serverer er godt. Det er også derfor han valgte å ta baristautdanningen, han vil være stolt over det han selger kundene.
– Kaffe er noe av det første man drikker om morgenen. Får man en dårlig kaffe, betyr det en dårlig start på dagen. For meg er det viktig at alle får en god kopp med kaffe. Det gjør mye for dagen videre, sier han.
En sterk kaffe i den mørke kulda
Her til lands er kaffekulturen sentral, skal vi tro Uhoda.
– Nordmenn er opptatt av kaffe, forteller han og forklarer at kaffen gjerne er litt sterkere og mer bitter her, enn andre steder.
– I Italia er kaffen rundere og fyldigere, og italienere foretrekker espresso, forteller Uhoda.
Antakelig ligger forklaringen på nordmenns kaffevaner i været. Det norske klimaet er kaldt, vi har en lang mørketid og jobber mye.
– Varme drikker er godt i kaldt klima, og kaffen er både varm og gjør deg våken, mener Denis.
Han måtte selv venne seg til den norske kaffen da han kom til landet. Smaken var uvant og mengdene større.
– Nordmenn vil gjerne ha dobbel espresso, turistene vil ha enkel, forteller han.
Ikke bare er det forskjell på turister og nordmenn, det er også forskjell på preferanser når det gjelder tid.
– Vi selger mye cappuccino og caffè latte når det er sol. Det er en kaffe med melk, og man kan bruke litt tid på å drikke den. Etter middag, tidlig på morgenen eller når det er kaldt velger folk ofte espresso eller caffè macchiato.
– Ingen triks kan erstatte espressoen
Uhoda har flere kurs og utdanninger bak seg. Han ville bli en fullverdig bartender med bred kunnskap.
– Man kan ikke jobbe bak en bar uten å inneha kunnskap om produktene man jobber med, sier han.
Uhoda har alle type bartenderkurs, som fore eksempel sommelier- og cocktailkurs og barista.
– Dette gjør meg til en god og profesjonell bartender.
Det er nettopp denne kunnskapen som gjorde at han fikk jobben som barsjef på Olivia.
For Uhoda er det viktig å holde seg oppdatert. I dag er det lett. På internett deler baristaer velvillig sine triks, tips og innhold. Her er det mye å plukke opp for en interessert barista.
– Likevel, ingen kunnskap og triks kan endre den gode, gamle espressoen, mener Uhoda.
Faktaboks:
- Barista kommer fra det italienske ordet for bar.
- Det betegner er bartender som er spesialist på kaffe.
- Hvert år arrangeres det NM og VM i baristakunst.
- I Norge finnes det flere bedrifter og skoler som tilbyr baristakurs, med mål om sertifisering.
Tekst: Camilla Svendsen Foto: Torbjørn Tandberg