
Elevrådslederen og varaen
Igjen står de på Latter for å få folk til å le. To av landets morsomste komikere har mye å by på og de er like energiske når de ikke står på scenen.
Tekst: Camilla Svendsen Foto: Frank Holm
Døra står åpen hos Lisa Tønne når Oslo S magasinet kommer. Inne fyker hun rundt fra sted til sted og praier magasinets utsendte inn. Med telefonen i den ene hånda, rydder hun vekk litt ting.
– Barn, sier hun, mens hun gjør seg ferdig i telefonen.
– Beklager altså! Sigrid er forresten forsinket. Hun er alltid det, selv om hun selv mener hun er punktlig, sier Lisa Tønne.
Vi skal møte to av landets største komikere. Ikke store fra sokkelesten og opp, men store ikoner i humornorge. Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne har en av Norges mest populære podcaster, de har mange morsomheter og sprell bak seg. Nå er aktuelle med nytt show på Latter.
– Sigrid er skikkelig elevrådsleder. Hun har orden på alt og full oversikt. Jeg er liksom vara. Så det er litt fint at Sigrid alltid er forsinka, så har jeg noe å ta henne på, sier Lisa med et smil.
Elevrådslederrollen kan Sigrid bekrefte når hun kommer inn døren.
Fedrene får gjennomgå
Du har kanskje fått med deg Tusvik & Tønne- Skammer seg?
Tusvik & Tønne- På oppdragelsesreise skjer i september og er en slags fortsettelse fra de to komikernes forrige show. I kjent stil stikker de litt fra siden.
Utgangspunktet i showet er dere selv, men også tematikk folk er opptatt av. Det skal handle om oppdragelse og hvordan mennesker utvikler seg i samfunnet. Noen hylles, andre blir det harselert med. Mennene deres får kjørt seg og fedrene får gjennomgå litt. Både Lisa og Sigrid har et nært forhold til sine foreldre. Begge har en barndom med familiekjære minner.
Lisa er en skikkelig pappajente. Ifølge Sigrid er Lisa og faren ganske like. Blant annet hisser seg opp over de samme tingene.
– De merker det ikke engang, men de kjefter på samme måte, de har begge trønderlynnet. Også snakker de sammen hver dag, forteller Sigrid om Lisa og faren.
Sigrid er mammajente, men forholdet til faren er tett.
– Vi erter pappa mye. Han er vestlending. Hjemme gjør vi narr av ham på dialekt, sier Sigrid.
Faren har vært Sigrids tema flere ganger og har nok blitt litt hardhudet etter all vitsingen. At han blir en del av tema i På oppdragelsesreise ble han ikke overrasket over. Han er godt forberedt. Lisas pappa er derimot ikke helt klar over hva han har i vente.
– Da jeg sa til ham at vi skal snakke om han på showet, spurte han om det blir mer enn forrige gang. Altså, jeg har egentlig bare nevnt at jeg har en pappa, så han skjønner nok ikke hva som kommer, sier Lisa.
Skal jobbe sammen for alltid
Sigrid og Lisa har jobbet sammen siden 2012. Det skal de fortsette med så lenge de lever, fastslår de når vi sitter ute i hagen til Lisa.
– Vi jobber for det meste sammen og det er en slags hobby. Det er mye prat og kos og nuss, sier Sigrid om samarbeidet.
Siden de startet som komikere, så har de to har ”alltid” kjent hverandre. Lisa forteller at Sigrid var en hun likte å møte. De har alltid det gøy sammen. Samarbeidet startet med at Lisa jobbet med en pilot på et skravleprogram. Hun ringte Sigrid.
– Vi fikk beskjed av produsent Mali Finborud om å skravle. Vi fikk en liste med temaer og Mali skulle stoppe oss når det trengtes. Men hun stoppet ikke, forklarer Lisa.
Da skjønte de to at de var inne på noe. Og etter idé fra Sigrids ektemann, startet de to opp med podkasten Tusvik og Tønne. I dag er det den mest nedlastede frittstående podkasten i landet.
– Lisa er punchline-master. Hun lander alltid de morsomme poengene, forteller Sigrid.
Når de møtes til sending, hver tirsdag, så har de en aldri så liten kamp gående. De forsøker å imponere hverandre.
– Man skulle tro at det er lytterne vi prøver å imponere, men det er faktisk hverandre. Vi batler om hvem som kan forteller de morsomste tingene fra uken, forteller de.
Podkasten har stadig skapt overskrifter når de frittalende komikerne har hatt en sending. Det er nok fordi de ofte glemmer at de snakker til mange-tusen lyttere. Når de setter seg ned, snakker de til hverandre. I denne boblen sitter dem, uten å ense lytterne.
– Vi kan ikke stå inne for noe som blir sagt i podkasten, for det er samtaler mellom oss. Og blir vi spurt i ettertid, husker vi ikke, sier Sigrid.
Sigrid
De har begge to lange og ulike scene-karrierer bak seg. Mens Lisa valgte en litt mer kommersiell vei på scenen, så har Sigrid valgt den smale veien.
– Jeg har alltid visst at jeg er morsom. Men det er Henrik Thodesen sin feil at jeg ble komiker, sier hun.
Thodesen fikk overtalt Sigrid til å prøve seg på standup.
Jånni Kristiansen, som er standupens far i Norge og alltid finner nye talenter, mente det var for få jenter i bransjen. Da var det gjort. Sigrid prøvde seg.
Første gang Sigrid gikk på scenen var det nervepirrende. Litt skummelt. Det gikk bra og Sigrid ble deretter med og lagde undergrunnshowet Blymandag sammen med Thodesen, Odda og flere andre komikere. Etter den gang har det gått slag i slag, hele veien til Latter.
– At Elina Krantz lar oss stå på Latter er raust. Og det hjelper oss å nå ut. Jeg liker å nå ut til mange og blir snurt om folk ikke synes jeg er morsom, sier Sigrid.
Hun er vokst opp på Nordstrand, med en samfunnsengasjert familie.
Egentlig trodde hun at hun kom til å bli journalist eller politiker. Likevel har hun visst at hun er en underholder siden hun var fem år.
Da Sigrid gikk på Westerdals reklameskole fikk hun utforske den retningen hun ville og hun trivdes i rampelyset. Med det i bagasjen og flere venner i humorbransjen, ble veien staket ut.
Sigrid trives fortsatt i rampelyset. Hadde det vært opp til henne, så kunne kameraene fulgt henne hele tiden. Hun har lett etter kjæreste på TV og hun har født på TV.
Samfunnsengasjementet er til stede hos Sigrid. Fra hun var ung har hun vært oppdatert på nyheter og samfunnsutvikling. Foreldrene sørget for aviser og diskusjoner. Sigrid skriver kronikker og har lært å la seg hisse seg opp over ulike ting.
– Jeg må jo hisse meg opp og engasjere meg når jeg skal skrive kronikker. Jeg har funnet ut at det er veldig mye som faktisk engasjerer meg. Fengselsvesenet, blant annet, er visst noe som engasjerer meg og som jeg ikke visste at jeg egentlig klarte å hisse meg opp over.
Lisa
Som 16-åring flyttet Lisa ut fra trygge omgivelser Trondheim og startet på folkehøyskole på Nordmøre. Hun beskriver tiden som vill og veldig morsom.
– Etter vårt kull måtte de heve aldersgrensen på skolen! ler hun.
Etter ett år her startet hun på Solbakken Folkehøgskole. Her gikk hun i to år, og dette passet henne ypperlig. Lisa har alltid visst at hun skulle drive med underholdning. Her fikk hun utfolde seg og det faglige utbyttet ble stort i løpet av det siste året. Da satte elevene opp Cabaret, de utforsket ulike teknikker, de jobbet bak scenen.
– Vi gjorde alt selv. Alt fra kostymer til scenografi, sier Lisa. Selv fikk hun alltid de morsomme rollene.
Veien herfra gikk til Bårdar og etter det hadde ikke Lisa tid til mer skole. Hun satset for fullt og så seg ikke tilbake.
– Jeg burde kanskje hatt en annen utdanning enn den fra Bårdar å falle tilbake på, men har man noe å falle tilbake på, så er det mye lettere å falle. Jeg har aldri tenkt ”oh shit”, jeg bare går på, sier Lisa. Den dag i dag kan hun se tilbake på en lang rekke roller. Alt fra TV og teater, til egne figurer, som Ali Reza.
Lisa tok ting på sparket og på strak arm. At hun skulle bli småbarnsmor ved siden av, var ikke noe hun tenkte på.
– Jeg har aldri tenkt at jeg skal ha mann og barn. Men det var jo frem til jeg møtte mannen jeg ville få barn med.
På hjemmebane
Egentlig skulle vi ikke snakke så mye om familie i dette portrettet. Likevel blir det litt slik, siden både Lisa og Sigrid er tobarnsmødre.
Sigrid fant ektemannen sin foran kameraene, så hele Norge kunne se.
– Jeg var desperat etter kjæreste, sier hun og ler. Sigrids yngste barn kom i mars i fjor, så hun har fortsatt hendene fulle. Yngstemann har også fulgt henne på turné.
– Mens våre kolleger kan reise ut to uker etter de har blitt fedre, så er det ikke sånn for oss. Det er en del av mammakravet, sier Sigrid, og fortsetter:
– Jeg leser aldri aviser eller bruker mobilen når jeg er med barna. Jeg leker. Jeg er alltid på gulvet med barna. Jeg leker, Martin griller.
Lisa legger også fra seg telefonen. Etter klokken tre er hun vanskelig å nå. Men hun er ikke den som leker på gulvet.
– Jeg får ikke til dette med dukker og sånt. Jeg er en streng mamma, med rammer. Men jeg er flink til å tulle og snakke. Vi har det gøy.
Egentlig er de to kvinnene veldig like. De er glad i å være hjemme og de er familiekjære. Lisa er spesielt glad i sofaen sin, Sigrid er glad i hagen sin. I hagen har hun det bra, på lekeplassen er det verre.
– Jeg vil at barna mine skal tro at det bare er hagen vår som eksisterer, spøker hun.
– Du har sånn lukekropp, du! sier Lisa til Sigrid idet hun bøyer seg etter noen jordbær.
– Ja! Jeg har jo det, jeg liker meg jo i hagen, du ser vel det. Har lært av foreldrene mine, de er skikkelig grønne.
Mens Sigrid senker skuldrene i hagen, velger Lisa å sette seg på hesteryggen. Eller ute i skogen med barna.
Mer enn kolleger
Tonen mellom de to komikerne er lett, de tuller og tøyser med hverandre. Det er en intern boble rundt dem.
Selv om de betegner seg som kolleger, så er de så mye mer. Det er nesten som å observere to familiemedlemmer. De skjenner på hverandre, spøker med hverandre, de klemmer og de smiler. De passer på hverandre.
Når fotografen skal ta bilder, er det en enkel sak. De to kvinnene er vant til å bli tatt bilder av, og sammen er det enkelt å føle seg komfortabel.
– Lisa er sexy. Hun poser som et uvær! beskriver Sigrid.
De er glad for samarbeidet og de er glad for å kunne stå på Latter sammen. Går det dårlig, har de en å støtte seg på. Går det bra, har de en å dele gleden med.
– Sigrid er lojal, hevngjerrig og raus. Hun flotter seg veldig med at hun er så kald, men hun er den varmeste kalde personen jeg kjenner, sier Lisa og legger til at hun aldri ville blitt uvenn med Sigrid.
– Sigrid glemmer aldri noe!
Sigrid bekrefter dette, men parerer med at Lisa er veldig hissig.
– Hun kan bli sint på alt mulig!
De virker som sterke og uredde kvinner. Både på scenen, men også i Lisas hage.
Kvinner som tør og som snakker. Høyt og offentlig. De kjenner seg litt igjen i beskrivelsen. Spesielt når det kommer til show. Her er de hverandres krykke.
– Det er fint når man har funnet den makkeren man kan dele alt med, sier Lisa.
Sigrid er enig. Og fortsette ønsker de, så lenge de bare kan. De har utlevert seg, sine tanker, hverandre.
– Ja, og døden, den får vi ta på podkasten, sier Lisa smilende, før hun heller i seg resten av kaffen.