Sunn mat i forbifarten – enklere enn du tror

Sunn mat i forbifarten – enklere enn du tror

Synes du det er vanskelig å finne noe sunt å spise i en travel hverdag? Vi slapp løs Anka Kransberg, kostholdsveileder og personlig trener på Oslo S for å finne sunne alternativer.

TEKST: Margrethe With FOTO: Torbjørn Tandberg

Oppdraget lød som følgende:
Hva ville du kjøpt med deg å spise om det kun var fem minutter til toget gikk og du var ute etter et mer sunt alternativ til den tradisjonelle pølsa? Her er hennes råd og tips til sunn mat du kan handle i farta.

Vi har alle vært der. Klokka er litt over fire, det er over en time til middag, og du er på vei til tog, buss, trikk eller bane. Plutselig kommer den velkjente, murrende følelsen snikende. Det er magen som bruker sine mest utspekulerte triks for å overtale hjernen, og du tar deg i å tenke:

«Jeg har så lyst på noe å spise. Tror nok kanskje jeg er litt fysen. Tenk den lange veien hjem uten påfyll. Oioioi, og stakkars meg.»

Veien til pølsedisken er rekordkort, hvetebollene roper på deg, sjokoladen danser forførerisk. Kroppen din overgir seg påfallende raskt, og du setter avgårde mot godsakene som en zombie på autopilot. «Må bare ha noe. Må bare ha noe». Og før du vet ordet av det står du med en halvspist bolle i hånda.

Dropp dietten
– Vi trekkes mot alt som er søtt og fett, men noe av hemmeligheten til å unngå de verste utskeielsene når du er på farten ligger i å planlegge og spise jevnt i løpet av dagen slik at du holder et stabilt blodsukker. Da er det lettere å motstå alle fristelsene. Forskning viser at det kun er fem prosent av de som slanker seg som etter 5 år har klart å holde vekta nede. Det er derfor det er så viktig å la de sunne valgene bli en naturlig del av hverdagen. At man ikke skal gå på diett, men legge om vanene. Det er det som gir varig resultat.

Selv har Anka Kransberg levd av å gi folk gode kostholdsråd og motivert folk til å trene i elleve år, så hun burde vite hva hun snakker om.

– En huskeregel å ha i bakhodet dersom man vil leve litt sunnere er «Grovere, grønnere, magrere». Du må bestemme deg før du går inn i kiosken eller butikken. Du må ha et bevisst valg rundt det du gjør. Om ikke følger du bare gamle vaner, og følger bolle- og pølsereklamen. Har du bestemt deg på forhånd er det mye enklere å velge et sunnere alternativ.

Det er slutt på den tida da «sunt» var det samme som kjedelig og smakløst skal vi tro Anka.

– Nå bugner det i kioskene, og det er delikat og fristende. Jeg ble faktisk overrasket over hvor mange sunne alternativ som finnes her på Oslo S. Hos store kjeder som Narvesen, 7 eleven, La Baguette og Deli de Luca får du kjøpt Chia-pudding, propudding, havregrynsgrøt, yoghurt med havregryn, juicer og smoothier, grove baguetter og wraps og ikke minst deilige friske salater som smaker masse og har spennende ingredienser som Quinoa. For ikke å snakke om den utrolig deilige salatbaren nede på Flavours Food Market. Det har vært en veldig utvikling de siste årene, og det finnes så mange alternativ til pølsa.

Til tross for alle valgmulighetene, er det enkle mer enn godt nok.

– En grov baguette med skinke eller roastbiff holder i massevis. Bare det å bytte fra fin til grov baguette er et skritt i riktig retning. Og frukt som du kan ta med deg i veska og ta frem når du blir litt fysen. Men det er spennende at det har kommet såpass mange nye produkter på markedet, og jeg tror at dagens unge er mye mer opptatt av et sunt kosthold enn hva vi var. At vi nå har enda flere alternativer er supert, og gjør det enda enklere å leve sunt og ta rette valg. Dessuten er det jo morsomt å plukke med seg noe man ikke har prøvd før.

Mett på rett måte
Helsegevinsten ved å bytte ut pølser og boller som mellommåltid til fordel for sunnere mat er ifølge Anka større enn vi kanskje måtte tro.

– De fleste kjenner hvilken mat som gjør dem mett på en god måte. Spiser du sukker og mye fett, så blir du ofte sliten, du får ikke noe energi. Du føler deg mye mer opplagt om du spiser grønnsaker og proteiner, slik at du faktisk kanskje orker å ta den treningsøkta etter at du har kommet hjem fra jobb. Man må jo ha energi til å orke å trene eller gå en tur. Rett mat kan gi deg den energien. På lengre sikt kan man forebygge hjerte- og karsykdommer, kolesterol, fedme, diabetes 2. Dersom målet er å gå ned, gjør sunne mellommåltid at du ikke overspiser ved hovedmåltidene.

Men selv en kostholdsveileder skeier ut en gang i blant, for tross alt, det skal være lov å kose seg litt, eller?

– Selvsagt, men det er greit å skille på hverdag og helg. Men om du har lyst på en bolle, så kjøp én. Det holder. Du trenger ikke kjøpe en hel pakke. Feilen mange gjør er at føler man at man har skeia ut, så kan man like godt skeie ut resten av dagen eller uka. Men slik er det jo ikke. Hvis du har en ny bil, og kræsjer slik at den får en liten skrape. Da er det jo ikke slik at da gir du opp, og tenker at nei, nå tar jeg jammen og bulker hele bilen. Så selv om du har gjort et dumt valg i forhold til det du tenkte, så kan du hente deg inn igjen. Bare tenk på bilen neste gang.