
Helsesista – hele Norges helsesøster på Snapchat
I fjor var hun helsesøster på fire skoler i Oslo, nå har Tale Maria Krohn Engvik etablert sitt eget AS, og jobber fulltid som Helsesista i sosiale medier.
Vi har avtalt å møte Tale på Vippa, ytterst på Vippetangen i Oslo. Oppveksten i Ålesund har gitt henne et spesielt forhold til havet, så fjordutsikt stod på ønskelisten hennes denne fredag formiddagen. Ti over halv elleve svinger hun sin røde Peugeot inn på parkeringsplassen. Vi rigger oss til i solen, og skal snart begynne praten, Tale skal bare sende en snap først.
– Jeg ser jo ikke vennene og familien min så ofte, så det er fint for dem å kunne følge med på hva jeg holder på med, sier hun, og presiserer at hun nå snapper som Tale, på sin private konto. I sosiale medier er Tale Maria Krohn Engvik nemlig bedre kjent som Helsesista, Norges helsesøster på Snapchat, med mange tusen følgere.
#happymoment
Tale forteller at hun allerede har hatt dagens første happymoment, en hashtag og et fenomen som, takket være Tale, flittig deles i sosiale medier.
– Før jeg kom hit i dag spurte naboen min om jeg ville ta en morgenkaffe i sola, og det ville jeg jo gjerne.
Det er dette hun kaller happymoments. De små øyeblikkene i hverdagen som får det til å sitre litt i kroppen.
– Et happymoment for meg handler om det som ikke kan kjøpes for penger, som å kjenne sola varme, se det glitre i sjøen, at noen smiler skikkelig til deg, eller gir deg en god klem som varer litt for lenge, sier Tale.
Hun får tilsendt happymoments fra følgerne sine hver dag, og tror mange liker å se andres små, glade øyeblikk.
– Noen kan ha det kjipt i livet, og så klarer de likevel å legge merke til de små, fine tingene som skjer. For dem gir det et lite glimt av håp. Ingen går rundt og er lykkelige hele tiden, det hadde vært kjempekjedelig, men små happymoments gir lykke.
Mikser alvor og humor
Kanskje skjønte vi ikke at det var et så stort behov for en helsesøster på sosiale medier, før Helsesista inntok Snapchat. Hun gikk fra noen få følgere til flere tusen på kort tid, og i dag har Helsesista fans i alle aldre.
– Jeg skulle jo egentlig bare snappe til elevene mine. Jeg husker det var en gutt som spurte meg om det var normalt å ha ståpikk hele tiden, og da lagde jeg en seriøs, men humoristisk story som svar på det. Den kvelden fikk jeg 100 nye følger, og det var bare vennene til elevene mine. Så da fortsatte jeg å snakke på den måten, forteller Tale.
Kommunikasjonen skreddersys til de hun snakker med, og hun bryr seg lite om hva andre voksne tenker om måten hun sier eller gjør ting på.
– Hvis du bare detter innom kontoen min en dag, kan det se flåsete ut at jeg driver og danser og skravler. Men de som følger Helsesista over tid, skjønner som oftest at jeg har stor respekt for ungdommene jeg kommuniserer med, og at jeg er konsekvent i måten jeg møter dem på.
Tale er ikke redd for at ting blir for kleint eller flaut. Hun er opptatt av å snakke ungdommens språk og er veldig direkte.
– Jeg synes kanskje det er mer kleint å si erigert penis enn ståpikk. Det er viktig for meg å snakke på en måte som føles naturlig, og det føles ikke naturlig å si erigert penis til en ungdom, men jeg kan godt si det til en fagperson. Jeg vil skape en nærhet som gjør at ungdom føler at det angår dem.
Hun er ikke i tvil om at å snakke om seksualitet hjemme er viktig. Det gjør det lettere for ungdom å fortelle om seksuelle overgrep eller spredning av nakenbilder på nettet.
– Tabuer og skam kan skape mye trøbbel. Når man velger å bli foreldre, så velger man ikke bare det gode og fine, men også alt det vonde og ubehagelige som barn og unge kan oppleve. Foreldre må tåle å bli lei seg, skuffet og kanskje også sinte, men de må være takknemlige for at barna tør å fortelle ting hjemme, og prøve å unngå å være dømmende.
Men selv for Tale hender det at det i enkelte sammenhenger ikke passer å være så direkte i språkbruken, og det har skjedd at nær familie har reagert.
– Jeg tror kanskje svogeren min synes det ble litt mye i juleselskapet da vi snakket om mensen rundt bordet, og jeg i tillegg hadde bakt en kake som jeg kalte kladdeorgasme. Kaken er sprø oppå og flytende inni, og orgasmisk god, men da ga han beskjed om at han synes det var litt i overkant. Jeg ønsker jo ikke å få folk til å føle seg ille til mote, så jeg må kanskje holde tilbake litt innimellom.
Full kalender
Fra Tale tok permisjon fra sin helsesøsterstilling i Oslo kommune i juli 2017, og frem til i dag, har kalenderen hennes stort sett vært full. Hele Norges helsesøster mottar per i dag ingen økonomisk støtte fra det offentlige, og inntekten til firmaet sitt får hun i hovedsak ved å holde foredrag og gjennom enkelte betalte samarbeid på Snapchat. Mye av tiden tilbringes nettopp på Snapchat, hvor hun snapper og svarer sine tusenvis av følgere hver dag.
– Dette året har vært helt ekstremt. Det har hendt at jeg har hatt fire-fem foredrag på en uke, gjerne flere steder i landet. Samtidig er jeg jo aleneforsørger for to barn, og det tar også mye krefter.
Tidligere i år ansatte Tale derfor sin egen søster som manager, for å kunne vie mer tid til jobben som Helsesista, og mindre til logistikk og planlegging.
– Det er utrolig deilig å ha fått lillesøsteren min med på laget. Hun er skikkelig god på det administrative arbeidet, og liker fakturering, logistikk og systemer, og det gjør jo ikke jeg, sier Tale.
Hun forteller at i de mest hektiske periodene har det hendt at hun har stått på Gardermoen uten å vite hvor hun skal, eller ventet på bagasjen sin ved rullebåndet fra Bergen, når hun nettopp har kommet fra Tromsø.
– Det ble litt mye å holde styr på alene. Nå kan jeg ringe søsteren min og dobbeltsjekke hvor jeg skal.
Etter at Helsesista kom inn i Tales liv, har prioriteringen i hverdagen blitt beinhard. Barna kommer først, og Tale og Helsesista deler andreplassen, noe særlig mer er det ikke plass til. – Jeg har ikke tid til å ha en kjæreste, og jeg er heller ikke en god venn akkurat nå. Jeg sier mye nei, og det hender jeg heller velger å være helt alene, fremfor å være sosial.
Men redd for å bli utslitt er hun ikke.
– Jeg har vært utslitt før, så jeg vet hvordan det er. Å være litt sliten i blant er ikke farlig, så lenge du har det bra. Jeg får mye energi av jobben jeg gjør, alle de fine menneskene jeg snakker med og den fine responsen jeg får, det er jo helt enormt.
Jobben som Helsesista tar hun alvorlig, og hun er bevisst på å ta vare på seg selv, for hun vil gjerne holde på lenge.
– Når du er helsesøster skal du jobbe forebyggende og helsefremmende, og jeg gjør nettopp det i kjempestor skala. Det er ingenting som er viktigere. Noen anbefalte meg å søke på jobben som nytt barneombud, og det var veldig hyggelig sagt, men jeg kunne aldri forlatt Helsesista nå. Den jobben er for meg like viktig som å være barneombud eller statsminister. Hvis jeg en dag ikke er kul eller interessant for følgerne mine lenger, så er jeg ferdig, men så lenge de vil ha meg så vil jeg være der for dem.
Klemmer og emojis
At Tale elsker jobben sin som Helsesista er det liten tvil om, øynene gnistrer når hun forteller om de hun har hjulpet, og det er nettopp kommunikasjonen og møtene med ungdom hun liker aller best med jobben sin.
– Ungdomsskoleelever er de mest fantastiske å holde foredrag for. De overfaller meg med klemmer og kjærlighet, og de synes ikke det er flaut selv om jeg er helsesøster. Helsesøstre har jo hatt et tabustempel på mange skoler, skal du dit må du blø liksom, så den holdningen jobber jeg og de andre helsesøstrene for å bli kvitt.
Ungdommene forteller henne gjerne alt, ofte helt uten filter. Det hender at hun blir bekymret, og da tar hun opp igjen tråden etter en stund for å sjekke hvordan det går.
– Det er viktig at det er noen voksne de kan gå til i nærmiljøet når de først tar mot til seg og snakker om problemene sine. Jeg velger å gjøre Helsesista til noe mer enn en vanlig jobb, og når en person tørr å fortelle den vanskelige historien sin videre, så er det absolutt verdt det.
Som Helsesista har Tale tilbragt mye tid utenfor komfortsonen det siste året, og stuntene hun gjør forårsaker gjerne både rødming og flauhet, men det trosser hun hvis de kan bidra til å bryte tabuer.
– Jeg har mindre svetteringer nå enn for et år siden, men jeg kan jo bli ekstremt flau jeg også. Som da jeg satt på flyet og filmet meg selv mens jeg snakket om klitoris, ved siden av en dresskledd herremann. Det kostet meg jo litt, men hvis jeg kan si det høyt, så tør kanskje andre å tenke det. Det samme var målet da jeg ropte inne i en matbutikk i beste handletid at jeg elsker fitta mi akkurat som den er. Det var helt ekstremt ubehagelig, og absolutt utenfor komfortsonen, men kanskje kan det få jenter til å tenke bedre om seg selv, og da er det verdt det.
Kjendisstatus
Tale gikk fra å være en forholdsvis anonym helsesøster, til å bli Helsesista og kjendis omtrent over natta. Kjendisstatusen gir mange fordeler for Helsesista, men kanskje ikke like mange for Tale?
– Jeg har aldri hatt en drøm om å bli kjendis, men jeg visste hva jeg gikk inn i da jeg sa ja til så mange intervjuer og arrangementer i fjor. Det er klart at hvis jeg bare vil være Tale, og dra på Huk å bade naken, gå på byen og drikke drinker eller kline med en tilfeldig fyr, så kan det bli utfordrende, for folk ser jo bare Helsesista. Derfor må jeg tenke gjennom ting jeg gjør, men det er ikke et så stort offer. Jeg liker ikke å gå å drikke meg dritings uansett, og kjæreste har jeg ikke tid til. Jeg kommer sikkert til å gjøre noe som noen kan reagere på en dag, men ingen er perfekte, og det er jo også noe av det jeg prøver å formidle gjennom Helsesista.
Tales forbilde er mormoren, som døde for seks år siden. Hun var varm og raus, og skravlet med alle hun møtte.
– Hun lo nok enda mer enn meg, og hadde alltid morsomme historier å by på. Man kan velge hvem man vil bli husket som og velge å være en som gir noe til andre. Det har ingenting å si hva slags bakgrunn eller utdannelse man har, det handler om måten man møter andre mennesker på.
Hvordan eventyret med Helsesista ender, vet hun ikke, men Tale kjenner at hun er på riktig sted i livet akkurat nå.
– Jeg føler meg litt som Askeladden. Han møter mange utfordringer på sin vei, men han er en raus og god fyr som tar ting litt som det kommer. Kanskje han også er forbildet mitt? Men istedenfor å målbinde vil jeg heller få ungdommene til å åpne seg og prate.
Selv drømmer hun om et hus der hun kan se utover sjøen, det gir henne ro i sjela.
– Det samme får jeg av å se inn i flammene til et bål, eller å bli holdt godt i en god armkrok. Å sitte ved et bål i strandkanten i en god armkrok, en stille og vakker kveld uten mygg, uten klokke, det ville vært et digg happymoment. Men happymoment oppstår hele tiden, det gjelder å være oppmerksom og nyte de der og da. Bare ved å smile skikkelig, kan du gi hvem som helst et skikkelig happymoment selv.