«Tigerstaden»  

«Tigerstaden»  

Verdens største kattedyr har gitt kallenavn til hovedstaden. «Tigerstaden» henviser i dag til Oslo som en urban og internasjonal storby, men opprinnelig var ikke symbolet positivt ladet.  

Du har sikkert gått forbi den store bronsetigeren utenfor Østbanehallen, som tilsynelatende er på vei i rolig gange over Jernbanetorget. Den representerer selve symbolet på Oslo, men vet du egentlig hvorfor?

Symbolet på den farlige storbyen

Opphavet til det eksotiske og nok så usannsynlige kallenavnet kan trolig spores helt tilbake til Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Sidste Sang, senere kalt Godt mot, fra samlingen Digte og sange som ble utgitt i 1870. Diktet skildrer kampen mellom by og land, gjennom en hest og en tiger. Hesten symboliserer landsbygda, mens tigeren symboliserer den farlige og kalde storbyen Christiania. Kallenavnet «Tigerstaden» ble senere referert til av flere diktere og forfattere, og i dag er navnet godt etablert og brukes med stolthet av byens innbyggere, til stross for Bjørnsons opprinnelige negative metafor for byen.

Da Oslo feiret 1000-årsjubileum i år 2000, ble nettopp kallenavnet «Tigerstaden» brukt aktivt for å promotere hovedstaden, og byen ønsket seg derfor en tiger. Den 4,5 meter lange bronsetigeren ble laget av billedhugger Elena Engelsen, og gitt som jubileumsgave til byen av Christian Ringnes og Eiendomsspar.