
«Det er så mange bra damer å ta av»
Guri Solberg elsker nervene i direktesendt TV, men det er podcasten Bra damer som står hjertet hennes nærmest.
TEKST: Tanja Hauge Reine FOTO: Gorm K. Gaare
Guri Solberg er lommekjent på Oslo S, og kommer rett fra flytoget når hun møter oss på Olivia på Østbanehallen. Hun tar ofte nattoget fra Bergen til Oslo, men i dag har hun tatt fly.
– Jeg skammer meg litt over å fly, så jeg prøver heller å spre ordet når jeg tar toget, som heldigvis er ganske ofte.
Sammen med ektemannen, filosof og musiker David Vogt, bor hun i Bergen med døtrene Ella og April, men pendler til Oslo når hun skal på jobb for TV2.
– For meg funker nattoget kjempebra. Jeg synes det er en mer behagelig måte å reise på. Tog har en gammeldags treghet som jeg liker godt, og familiemessig fungerer det også bra. Jeg drar etter at jentene har lagt seg, og da har jeg god tid morgenen etter.
Guri Solberg snakker kav østlandsk, både på skjermen og i virkeligheten, men mesteparten av oppveksten tilbragte hun i landlige omgivelser på Voss, dit foreldrene flyttet da Guri var seks år.
– De hadde tre unger og bodde i Oslo, men ville flytte på landet for å kunne gå mer på ski og i fjellet. De satte opp en liste med flere steder i Norge, blant annet vet jeg at Hamar var et alternativ, men så ble det Voss. Planen var å teste det i en periode, men vi endte opp med å bli værende. Det har bare aldri satt noen språklige spor.
Nå er det Bergen som er hjemme, dit flyttet Guri og mannen for fem år siden, etter flere år i hovedstaden.
– Mange lurer fortsatt på når jeg skal flytte tilbake til Oslo, spesielt østlendinger. Jeg tror de har ekstra vanskelig for å forstå at jeg faktisk bor og trives godt på Vestlandet.
Fra radiostemme til TV-fjes
Det var nysgjerrighet, og ikke minst et brennende ønske om å jobbe i radio, som førte Guri Solberg til journaliststudier i Volda. Og rett etter studiene fikk hun drømmejobben i P3.
– Jeg var målrettet, men har aldri vært ambisiøs. Jeg vokste opp med lørdagsbarnetimen og hørespill, og da P3 kom syntes jeg bare det virket så gøy å jobbe der. Jeg fikk så praksisplass i ungdomsprogrammet NRQ, og deretter ble jeg ansatt i P3 som reporter i Kaliber, og etterhvert fikk jeg mitt eget radioprogram, som het Gusch. Jeg jobbet bare tre og et halvt år i P3, men det er fortsatt en referansearbeidsplass for meg. Jeg elsket å jobbe der.
Etter en tøff auditionrunde fikk Guri sin første TV-jobb i 2004, i NRK2-programmet Stereo, som skulle oppdatere seerne på trender, populærkultur og livsstil. Men etter kort tid ble Guri headhuntet til TV2, noe som nesten førte til en identitetskrise.
– Det ble så mye mer enn et jobbvalg. Jeg var liksom på det riktige kred-stedet med Stereo, og så kom TV2 med tilbud om å jobbe i Absolutt Underholdning. Men etter å ha takket ja, så jeg meg aldri tilbake. Det var nesten en befrielse, for da ble jeg så kommers, og så lite kred, som det går an å bli. I dag er jeg veldig avslappa på det, og har slått meg godt til ro hos TV2, sier Guri, som nå kan se tilbake på femten år på skjermen. Hun har vært programleder for blant annet Skal vi danse, X Factor, Århundrets stemme og Amandaprisen. I motsetning til mange av oss, som ville fått åndenød og svettetokter bare ved tanken på en direktesendt tv-sending, så elsker hun det.
– Nå er det en stund siden, og jeg savner det. I begynnelsen kunne en direktesending prege livet mitt ukesvis i forkant. Etterhvert som jeg har gjort det en del ganger, så krever det mindre av meg. Men jeg venter alltid på det lille rushet av nerver mens jeg sitter i sminkestolen, for da vet jeg at jeg er skjerpa.
Ingen hyttedrøm
I vår har Guri vært å se som programleder for Sommerhytta på TV2, der tre deltakerpar pusser opp og kjemper om å vinne sin egen hytte. Selv er Guri et godt stykke unna hyttedrømmen.
– Begge foreldrene mine har hytte, men jeg er absolutt ikke et hyttemenneske. Jeg kan heller nesten ingenting om oppussing. For meg er det folka som er med, det handler om. Det gjelder egentlig uansett om det er snakk om dansing eller oppussing. Hvordan ulike personligheter gir jernet og klarer seg gjennom ulike utfordringer, er utrolig morsomt å få lov til å følge, sier Guri, som etter hvert har lært seg å nyte stillheten mellom slagene.
– Før kunne jeg kjenne på angsten i rolige perioder, for om jeg var ferdig på TV og at yngre skulle komme og ta over.I dag føler jeg meg tryggere. TV2 er en fleksibel arbeidsgiver, og jeg er heldig fordi det er en utrygg bransje, sier Guri.
Bra damer
Ved siden av programlederjobben har Guri Solberg de siste tre årene også spilt inn sin egen podcast, der hun snakker med kjente og mindre kjente kvinner om det aller meste.
– I utgangspunktet var det en idé til et TV-program. Da det ikke ble noe av lagde jeg heller en podcast der jeg fikk prate med og lytte til spennende og inspirerende norske kvinner.
Første episode av Bra damer spilte hun inn våren 2016, og siden den gang har hun snakket med over hundre norske damer.
– Tilbakemeldingene på podcasten er helt annerledes enn de jeg får som programleder på TV. Podcastlytterne opplever at de er med i en gjeng, et slags felleskap, der de får høre historier som de kan knytte direkte til sitt eget liv. Jeg spiller også inn podcasten live noen ganger, og da er stemningen i salen alltid så utrolig god i forkant. Folk er så gira og interessert i å bli kjent med den bra dama jeg skal snakke med, sier Guri.
Med lite utstyr og god tid, får hun ofte kvinnene hun har på besøk til å åpne seg, og nesten glemme at de er på lufta.
– Det hender jeg får tekstmelding bare minutter etter at vi har avsluttet, om at de har fått angst for at de har sagt noe feil eller for mye. Men i de fleste tilfeller trenger de bare en betryggelse om at det de fortalte var fint.
Selv har ikke Guri noen klar definisjon på hva som er en bra dame, men opererer mer etter magefølelsen.
– De fleste damer passer jo inn på et eller annet vis. Selv setter jeg pris på humor, det står langt oppe på listen min. Det er gjennomgående for de jeg intervjuer i podcasten at de har noe de elsker å holde på med, eller noe de virkelig brenner for. Det har aldri vært noe problem å finne gjester, det er så mange bra damer å ta av.
Gode forbilder
Mange av temaene Guri Solberg tar opp i podcasten, er hun selv opptatt av privat, slik som skjønnhetspress, tabuer og kvinnehelse.
– Jeg liker å diskutere, og kan bli veldig oppgitt over damer på min egen alder som jeg mener er dårlige forbilder for den neste generasjonen. Jeg var nok enda mer uredd og kompromissløs før, men jeg prøver i hvert fall å engasjere meg litt. Jeg har jo to jenter hjemme, så jeg må jo bare se til å være et bra menneske. Jeg kan si hva jeg vil til dem, men jeg må oppføre meg bra, for det er det de ser på. For eksempel har jeg blitt mer bevisst når det gjelder mobilbruk hjemme. Jeg kan jo lese avisa på mobilen, men da vet ikke de hva jeg sitter og leser. Derfor prøver jeg å lese mer bøker og papiraviser, slik at de får med seg at det å lese nyheter og bøker er en kul ting som vi faktisk holder på med i familien.