Ta toget til Europa

Ta toget til Europa

Hvorfor ikke ta turen med tog nedover Europa i sommer? Å ta toget kan være vel så avslappende som å sitte som sild i tønne på et overfylt og klamt fly. Du kan legge opp reisen helt selv, oppleve langt flere steder og ta ting i eget tempo. Ta et glass vin, titte ut på landskapet, kanskje bla litt i en bok. Ikke minst er det langt mer miljøvennlig.

Det er lenge siden interrail var noe som var forbeholdt ungdommer med bermudashorts, ryggsekk og kassegitar. Nå er det like gjerne kortere turer med hvite duker på 1. klasse som gjelder. Komforten og kvaliteten på togene nedover Europa har blitt en helt annen nå enn hva de var for få tiår tilbake. Mulighetene for å skreddersy både reiserute, prisnivå og komfort er mange. Du kan bestille hotellrom i destinasjonsbyer på forhånd eller du kan velge å tilbringe natten på toget.

Men hvor skal du reise? Europa ligger for dine føtter. Stockholm? København? Wien? Roma? Praha? Eller hva med Barcelona, Budapest eller Istanbul? Og hva bør du tenke på?

togstasjon

Planlegg godt

Første bud er å planlegge reisen godt. På interrail.eu finner du en oppdatert oversikt over hvor du kan reise i de ulike landene. I tillegg kan det være en god idé å laste ned appen Railplanner. Den fungerer også offline når du er underveis.

Bestill rett billett

Interrailbilletten får du kjøpt hos Vy, og prisen er avhengig av lengde på reisen, alder og om du ønsker å reise på 1. eller 2. klasse. Alternativene er mange, så sørg for at du bestiller akkurat den billetten som passer best til dine reiseplaner. Husk å budsjettere med at du på de mest populære reisestrekningene bør bestille setereservasjon i tillegg. Særlig i sommersesongen.

Pakk lett

Pakk så lite som mulig, uansett om du reiser med trillekoffert eller sekk. De har faktisk vaskemaskiner nedover Europa også. På enkelte togstrekninger kan det være dårlig med hylleplass, og du unngår å måtte løfte tungt av og på ved togbytter. Ikke minst kan det være hyggelig å ha litt ekstra plass i bagasjen dersom du finner noe fint du ønsker å handle underveis.

Ha en plan – men følg den ikke

Å reise på interrail medfører en frihet du ikke har ved flyreiser. Du kan bli kjent med lokale steder underveis som du trolig aldri ville få opplevd med noe annet enn tog. Finner du en perle underveis så ta deg tid til å oppleve den til det fulle. Ikke hast avgårde bare fordi du i utgangspunktet hadde planlagt å være et sted neste dag. Ta ting litt på sparket og nyt friheten.