En kvinne for sin øl

En kvinne for sin øl

Møt Malin Myrvoll, barsjefen på Royal Gastro Pub. 25 år, og med det sagt –la deg ikke lure av alderen. Dette er dama som kan sin øl. Med over 80 ulike typer øl på flaske og 18 på fat å velge mellom kunne du ikke vært i bedre hender.

– Hjemme i Trysil var det pappa som var den som alltid har vært interessert i øl, så sånn sett fikk jeg det vel inn med morsmelka.

Men det var først da Malin flyttet til Oslo og begynte som servitør på Royal Gastro Pub at interessen virkelig tok av.

– At øl kunne være så mye forskjellig. Alt fra surøl som kan gi assosiasjoner til bobler og Cava til mørkt dessertøl brygget på karamellsaus og vanilje. Det var som om en ny verden åpnet seg, og den verdenen ønsker jeg å vise gjestene våre.

Øl er verdens eldste alkoholholdige drikke med røtter helt tilbake til oldtidens Egypt og vikingenes mjød. I middelalderens Norge ble øl ansett som hellig, og ble drukket i brylluper, dåp og i gravferder. Ingen avtale, det være seg forlovelse eller bryllup ble ansett gyldige før det ble drukket øl som befestet avtalen.

– Med tanke på hvor viktig øl har vært i Norge historisk er det morsomt å se den oppblomstringa som norsk ølkultur har hatt de siste årene. Utallige mikrobryggerier og lokale produsenter har kommet til verden, dagligvarebutikkene har gjort avtaler med mange flere norske fabrikanter samtidig som importen har økt. Det er en helt annen interesse for øl nå enn man har sett før. Folk går ikke lenger bare ut for å ta en øl eller for å drikke. Folk går ut for å smake. Øl har rett og slett fått økt status.

Øl har for mange tradisjonelt vært ansett for å være et mannsdomene. En sannhet med modifikasjoner som Malin liker å utfordre.

– En skulle egentlig tro at betegnelsen «jenteøl» i betydningen «lyst og lett som ikke smaker for mye» var utdatert for lenge siden. Men det er ikke sjelden at det kommer menn til baren som gjerne vil bestille «en dameøl» til kjæresten eller daten. Da kjenner jeg at jeg blir litt engasjert, og later som om jeg ikke skjønner spørsmålet. For hva betyr det? Det er en forestilling der ute om at damer er livredde for mørkt øl. Men jeg lover. Jeg har verdens kuleste kvinnelige gjester på 70 år som går etter den mørkeste stouten, og koser seg gløgg.

Og Malin vet å stille de rette spørsmålene. Liker du syrlig, liker du søtt, liker du friskt, liker du bittert? Ikke sjelden anbefaler hun en «taster» som består av fem ulike 10 cl glass med ulike sorter øl. Om gjestene ikke har særskilte bestillinger består gjerne første «taster» av:

  1. Ett glass surøl med syrlig, fruktig og frisk smak.
  2. Ett glass pale ale med smak av humle og malt. Gjerne fra vårt eget bryggeri, Amundsen Bryggeri.
  3. Ett glass Amundsen Ipa. En lys og crispy øl, tørr med fruktig. Kan minne om et glass Cava.
  4. Ett glass brown eller amber ale. Her snakker vi mørkere, mer sødme og malt.
  5. Ett glass porter eller stout. Så mørk som de kommer, med godt brent malt.

Med utgangspunkt i et bredt smaksspekter er det enklere å finne hver enkelt gjest sine preferanser, og en «taster» nummer to, med mer spesifikke variabler blir bragt til bordet.

– Med det sagt er det med øl som alt annet, det er sesongbetont. Om sommeren foretrekker de fleste lett, fruktig og friske smaker. Det er varmt ute, sola steiker og ingenting slår en duggfrisk øl. Når høsten senker seg, suppesesongen starter og vi går mot jul er det mørkt øl som gjelder.