Multitalent med mange baller i luften

Multitalent med mange baller i luften

Nicolay Ramm dukket plutselig opp i rampelyset for noen år siden. På kort tid har han blitt en publikumsyndling, både med humorinnslagene om sport på NRK, sitt eget program Ramm, ferdig, gå og med låten Raske briller.

Tekst: Kine Myrvold Foto: Kristoffer Myhre

– Jeg får faktisk ikke lov av jobben til å dra noe sted, så akkurat nå sitter jeg hjemme og venter på videre beskjeder om hva jeg skal gjøre, sier Nicolay Ramm på telefonen fra huset sitt på Riis i Oslo.

Egentlig skulle vi møtes på en kafé i Oslo, men på grunn av korona tar vi intervjuet på telefon i stedet.

Med et land som er i unntakstilstand, er et litt rart å snakke om alle prosjektene han holder på med. Vi snakker sammen dagen etter regjeringenes sterkeste tiltak i fredstid trådte i kraft. Alle arrangementer er dermed avlyst, og vi tar dag for dag mens vi avventer mer informasjon.

Hva som skjer med Nicolays planer resten av året er dermed litt uvisst, men i utgangspunktet har han mye på plakaten: Han skal spille inn mer musikk, lage et nytt program for NRK, lage humorinnslag fra sommer-OL i Tokyo og spille i musikalen Jersey Boys. Nylig har han også ledet Idrettsgallaen live på NRK for andre gang, sammen med Birgit Skarstein.

– Idrettsgallaen er kjempegøy! Det er et helt annet kick å gjøre noe live enn i opptak – man har liksom bare én sjanse til å få det til bra, sier han.

De siste årene har han fått gå lite i fred på gata. Det er alltid noe som vil ta selfier eller prate, og det trives han godt med. I kommentarfeltet er han for det meste elsket, men det er alltid noen som kommer med mindre hyggelige kommentarer også. De har han lært seg å vende det «døve øret» til.

– Det er en del av å være et offentlig ansikt. Så lenge det er langt flere som synes du er flink enn dust, er alt bra, sier Nicolay.

Hva er det morsomste du har gjort til nå?

– Det er vanskelig å svare på, for det skjer villere og villere ting hele tiden. Men å lede Idrettsgallaen og å få opptre på VG-lista er absolutt to høydepunkter.

Saken fortsetter etter bildet. 

Å lede Idrettsgallaen og opptre på VG-lista er to høydepunkter i Nicolay Ramms karriere så langt. Foto: Kristoffer Myhre.

Fjorårets største låt

Apropos VG-lista. Du kan ikke ha unngått å få med deg fjorårets største låt Raske briller. Han opptrådte live med låten på VG-lista på Rådhusplassen i fjor, og den er også nominert til Spellemannprisen 2019.

– Den låta har tatt mer av enn jeg hadde trodd på forhånd, men det er jo kjempegøy å lage musikk som folk vil høre. Der er også enorm fallhøyde til neste låt, sier han og ler.

Etter planen skal ha spille inn mer musikk den kommende tiden. Det du kanskje ikke visste om Nicolay er at han nemlig er en skikkelig musikknerd. Han har drevet med musikk siden han var åtte år, og vant faktisk Melodi Grand Prix junior i 2002 med rapgruppa To små karer.

– Jeg har masse instrumenter og kan lukke meg inn på musikkrommet i mange timer – til min store glede og min samboers frustrasjon. Da spiller jeg litt, og sitter og analyserer poplåter ned til minste detalj for å forstå hva som er catchy, sier han.

Musikal

Til høsten får han også drive med musikk på en helt annen måte –  nemlig som musikalartist i musikalen Jersey Boys. Han skal spille Bob Gaudio som sammen med Atle Pettersen, Mathias Luppichini og Sindre Postholm sine roller utgjør  kvartetten The Four Seasons. Etter planen skal musikalen ha premiere på Chateu Neuf i september.

– Det er en utfordring jeg gleder meg enormt til å ta fatt på. De ringte meg fra produksjonen en dag og lurte på om jeg ville komme på audition. Etter å ha fremført en tekst og en sang fikk jeg rollen. Jeg måtte absolutt vise meg verdig rollen, sier han.

Med rollen får Nicolay også prøvd ut en del av utdanningen sin i praksis. Som en del av bacheloroppgaven i journalistikk tok han nemlig ett år på teaterskolen East 15 Acting School i London.

– Jeg fikk lov til å ta det siste året på bacheloren på teaterskole i London fordi jeg sa jeg tenkte å bli kulturjournalist, sier Nicolay og humrer.

– Jeg så faktisk en oppsetting av Jersey Boys da jeg bodde der, og synes den var veldig bra. Så litt ekstra morsomt at jeg skal få spille i den selv nå, legger han til.

Saken fortsetter etter bildet. 

Til høsten skal multitalentet Nicolay Ramm spille i musikalen Jersey Boys på Folketeateret. Foto: Kristoffer Myhre.

TV-ansikt

La oss spole tiden litt tilbake. For når dukket egentlig Nicolay opp på tv-skjermen for fullt og ble et kjent ansikt? Kulturjournalist ble han ikke, han tok heller fatt på sportsjournalistikken.

I 2014 var vikariatet hans som sportsjournalist i NRK i ferd med å løpe ut. Planen var at han skulle til VG, da sjefen hans plutselig sa at de trengte han videre i NRK likevel. De ville at han skulle lage sportsjournalistikk for en yngre målgruppe.

– Hverken jeg eller noen av de andre visste egentlig hva jeg skulle lage. Beskjeden var bare «lag noe de unge synes er kult». Så jeg begynte så smått å blogge, det gikk sånn middels bra. Så fikk jeg en idé om å bruke meg selv foran kamera, og fikk med med en fotograf ut for å lage en video. Den fikk masse klikk og oppmerksomhet, og da fikk jeg beskjed om å fortsette med det, sier han.

Han traff spikeren på hodet, både med tanke på hva målgruppen hans ville ha og at han fikk brukt kompetansen sin på en bra måte. Siden Ski-VM i Falun i 2015, har Helt Ramm vært å se på skjermen med humorinnslag der han intervjuer og harselerer litt med skistjernene. Han ringer, møter og chatter med utøverne for å få de med på ideene hans – det må stort sett litt overtalelse til.

– Jeg kjenner de ulike sportene og utøvere godt, og ikke minst premissene rundt. Sketsjene er hele tiden en drakamp mellom meg og utøverne, for å få de til å bli med på ideene mine, sier Nicolay.

Fra å jobbe helt alene med idéutvikling og alt annet, har han nå fått med seg en regissør og en produksjonsleder på laget.

– Vi sitter daglig og kommer opp med ideer, og det er kanskje 10 prosent av det som til slutt blir laget. Noe av det som er litt vanskelig å få utøverne med på, er å ta opp de litt mer mørkere sidene av idretten, som for eksempel kjønnsdiskriminering. Kanskje får jeg de med på det en dag også, vi får se.

Verdensvant

Han tror litt av grunnen til at han får med utøvere fra ulike land på innslagene, er at han kan prate med flere av de på morsmålet deres. Nicolay er nemlig kvart fransk, og har vokst opp i Sveits, Tyskland og Bærum. Etter å ha bodd i Bærum de første fire årene av livet, flyttet de til Sveits.

– Faren min har en jobb som innebærer mye reising, så vi bodde først fire år i Sveits, litt tilbake til Norge, litt i Tyskland og så tilbake til Bærum, forteller Nicolay.

Han lærte seg mange språk, ble verdensvant og ble ekstremt takknemlig for å være fra Norge. Det gjorde også at han fikk et litt annet syn på langrenn enn nordmenn flest har.

– Det er jo ganske gøy å harselere litt med langrenn, fordi det er sånn hysteri rundt det i Norge og Skandinavia, men ellers i verden er sporten ganske liten. Det kan man lage sketsjer av, sier han.

Saken fortsetter etter bildet. 

– Sketsjene er hele tiden en drakamp mellom meg og utøverne, sier Nicolay Ramm om humorinnslagene han lager med norske idrettsstjerner. Foto: Kristoffer Myhre.

Bryllup og hus

I skrivende stund er det bare en uke side han og forloveden Josephine flyttet fra leilighet i sentrum til hus rett ved Riis t-banestasjon. Det er med andre ord nok å fylle dagene med, selv om det blir mer hjemmetid akkurat nå.

– Det er en bratt læringskurve på å bli hobbysnekker, for å si det sånn. Det er jo første gang jeg bor i hus som voksen. Men jeg er glad i å lese meg opp på ting. Jeg har bodd i leilighet i sentrum siden jeg var 19 år, og nå som jeg er over 30 er ikke behovet for umiddelbar nærhet til byen like stort, forteller han.

Med hageflekk og skogen rett utenfor døra, er det gode sjanser for å senke skuldrene når man kommer hjem. Som man kan se for seg, så er det mye reisevirksomhet i jobben til Nicolay og da er det fint å ha en litt rolig base å komme hjem til. Selv om han for all del liker at det er full fart og mye å gjøre, er han flink til å ta seg fri når han har fri.

– Jeg elsker å ligge på stranden i timesvis i mange dager i strekk og bare lese en bok også, sier han.

31-åringen er som sagt kvart fransk, og jammen fant han seg en kjæreste hvor familien har sommerhus i Sør-Frankrike. Når de forlovet seg var det dermed ikke så mye tvil om hvor bryllupet skulle stå.

– Vi synes det hadde vært fint med et skikkelig Provence-bryllup, så vi har invitert venner og familie til Sør-Frankrike en helg i sommer, forteller han.

Om alt går etter planen, er det dermed helt klart duket for en hektisk sommer med både Sommer-OL i Tokyo, øving til Jersey Boys og bryllup i Frankrike på plakaten. Kanskje blir det også litt opptredener med ny musikk. En ting er i alle fall sikkert, og det er at Nicolay Ramm kommer til å være synlig både i TV-ruta og på andre arenaer de neste årene.

Saken fortsetter etter bildet. 

Koronakrisen har satt noen av Nicolay Ramms planer på vent, men han får prøvd seg som hobbysnekker i nytt hus. Foto: Kristoffer Myhre.

Fakta

Nicolay Ramm

  • 31 år
  • Journalist, artist, programleder, komiker, skuespiller og idrettsutøver
  • Fra Bærum
  • Skal spille Bob Gaudio i musikalen Jersey Boys på Chateu Neuf i høst
  • Hadde 2019s største låt: Raske briller
  • Har sitt eget program på NRK: Ramm, ferdig, gå
  • Har humorinnslag på NRK under store sportsarrangementer
  • Ledet Idrettsgallaen 2018 med Tiril Sjåstad Christiansen og Idrettsgallen 2019 med Birgit Skarstein