Norges lengste og vakreste togreise

Norges lengste og vakreste togreise

Nordlandsbanen er 729 kilometer lang og går mellom Trondheim og Bodø, hvor det meste av togturen går gjennom Nordland fylke. Banen er Norges lengste hovedstrekning og er knyttet sammen med Dovrebanen i Trondheim og Meråkerbanen på Hell. Ifølge togselskapet SJ betjener strekningen til sammen 200.000 innbyggere i Nordland og Trøndelag.

 

Nordlys og midtnattsol fra kupeen

Både i sommer- og vintersesongen er Nordlandsbanen ettertraktet blant turister. Magiske netter hvor banen krysser over polarsirkelen på Saltfjellet er virkelig noe for seg selv. I vinterhalvåret kan man fra kupeen se dansende nordlys i alle farger fra en stjerneklar himmel og den fantastiske midnattssolen om sommeren. Selve reisen går gjennom et svært vekslende terreng og klima og byr på store variasjoner. Toget passerer frodige landbruksområder og store skoger i Trøndelag, kjører forbi Stiklestad og Namsskogan Familiepark, opp til Mo i Rana og over det storslåtte Saltfjellet. Så går det innom Fauske og Tverlandet før det til slutt ankommer Nordlands største by, nemlig Bodø.

Nordlys over Trondheim. Foto: Sven-Erik Knoff

Mo i Rana

Etter å ha kjørt et stykke fra Trondheim stopper toget blant annet i Mo i Rana, som er en av de eldste byene langs nordlandskysten. Norsk Jernverk var frem til 1988 den dominerende næringen både i byen og regionen, men de siste årene har sysselsettingen eksplodert, ikke minst ved Mo Industripark. Her holder en av Norges største industriklynger til med 1850 ansatte fordelt på 115 selskaper. En rekke statlige organer er også etablert i Mo i Rana, blant annet Nasjonalbiblioteket.

Lønsdal

Videre fra Mo i Rana går turen oppover til Lønsdal stasjon som ligger knappe to timer fra Bodø. Går du av her står du på Saltfjellet som er hjemmet til nasjonalparken «Svartisen». Navnet har parken fått fra Norges nest største isbre, som dekker en femtedel av nasjonalparken. Resten av parken har uberørt og variert natur som gir rom for både ettertanke og gode idéer, ikke minst på grunn av forbudet mot motoriserte fremkomstmidler. Det er også kort vei til det kjente monumentet Polarsirkelen, som markerer grensen til Arktis med midnattssol og mørketid 66 grader nord.

Fauske

Er du en av dem som er interessert i vakker natur, bør du gå av på Fauske stasjon. Det er nemlig ikke bare fjord og fjell som preger hele Fauske, som for øvrig gir mulighet for flere fine naturopplevelser. 14 prosent av kommunen er også dekket av snø og is hele året. Årsaken til det er isbreene Blåmannsisen og Sulitjelmabreen. Førstnevnte er Norges femte største isbre på fastlandet, og er en spennende opplevelse for den spreke. Den gir også en unik mulighet til å observere enorme naturkrefter på nært hold. Man kan også ta turen til en av landets minste, men kanskje mest spektakulære nasjonalparker Rago. Her gir det kuperte landskapet en følelse av uberørt villmark med dype daler, stupbratte fjellsider og utallige fossefall.

 

Tverlandet

Enten du liker å gå med eller mot strømmen er Saltstraumen et fengslende skue for noen og enhver. Bare 13 minutter med bil fra Tverlandet stasjon, som er siste stopp på Nordlandsbanen før Bodø, finner du nemlig det som regnes som en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Ifølge Vy er Saltstraumen er en av Nordlands mest besøkte turistattraksjoner, med rundt 200.000 besøkende. Enten du velger å se strømmen på land eller med en lokalkjent guide i båt, står den klar for deg. Forbi Tverlandet går også bussen på vei mot Saltstraumen. Ønsker du heller å bruke beina, kan du ta den omtrent tre timer lange turen til fots.

Saltstraumen regnes for å være en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer og kan oppleves med en lokalkjent guide i båt. Foto: Tommy Andreassen.

Bodø

Så har vi kommet til Nordlandsbanens endestasjon og Nordlands største by, nemlig Bodø. Her finner du en rekke severdigheter det absolutt er verdt å få med seg. I byen kan du blant annet kjøpe deg noen ferske reker fra en av de mange fiskebåtene langs kaia og sette deg på moloen. Etterpå kan du ta turen til toppen av Scandic Havet og nyte en varm kopp kaffe mens du skuer utover hele Bodø by fra 17. etasje. Er du glad i shopping kan du besøke det renommerte Glasshuset eller de mange koselige butikkene på torget.

Du kan også ta bussen eller ferge til Kjerringøy for å få et unikt innblikk i hvordan livet var på et nordnorsk handelssted på 1800-tallet. Skulle du mot formodning kjenne et savn etter fly på togreisen, kan du ta turen til Norsk Luftfartsmuseum. Her er 10.000 kvadratmeter fylt til randen både av militær flyhistorie fra 1912 og sivil flyhistorie fra tidlig 1900-tallet. Har du derimot lyst på en skikkelig god gåtur, kan du ta turen opp til Keiservarden som er toppen av fjellet Veten i Bodø. Fra toppen får du nydelig utsikt over hele regionen. Føler du likevel ikke at du har sett nok og ønsker å reise enda lenger nord? Da er Bodø også et ideelt stoppested for en fergetur til majestetiske Lofoten.

Bodø er Nordlandsbanens endestasjon og også Nordlands største by. Foto: Ruben Ramos/iStock.