Disse bøkene bør du lese i høst

Disse bøkene bør du lese i høst

Bokhøsten står foran oss og forlagene frister med mange spennende nyheter, men hvem av dem skal du velge? Ark Oslo Sentralstasjon har gjort forarbeidet for deg og plukket ut sine favoritter.

Bokhandleren på stasjonen er en sikker kilde til alle som trenger underholdning til reisen. Butikken er skreddersydd for folk i farta, med et stort utvalg pocketbøker fra et bredt spekter av sjangre.

Her finner du også mye litteratur på engelsk, som slettes ikke er forbeholdt turister. Ifølge butikksjef Marlen Johansen, velger stadig flere nordmenn engelskspråklig lektyre.

Les også: Ta fredagstacoen på toget

Finner trender på TikTok

En av årsakene, tror Johansen, er at stadig flere finner inspirasjon til sitt neste leseprosjekt på TikTok. Emneknaggen #BookTok har over 70 milliarder visninger, noe Johansen merker godt i butikken.

– Mange kommer inn og spør etter bøker de har sett på #BookTok. Vi startet med et lite hjørne i butikken med anbefalinger derfra, men har utvidet med jevne mellomrom. Det er en kanal med stor påvirkningskraft på folks lesevaner, sier butikksjefen.

Hun er særlig glad for at mange unge lesere finner veien til Ark og bokhyllene. Da skal ikke utvalget stå i veien for den nyoppdagede leselysten.

– Vi skal dekke interessene til mange slags folk på ganske liten plass. Da må vi skreddersy tilbudet etter hva folk er opptatt av. Vi følger med på både Instagram og TikTok for å finne ut hvilke bøker vi skal bestille. Det er gøy å se når vi treffer og kan gi folk det de vil ha, spesielt unge lesere, sier hun.

Se Marlens fem lesetips etter bildet.

Butikksjef på Ark Oslo S, Marlen Johansen, hjelper med glede de reisende på stasjonen til å finne sitt neste bokprosjekt. Foto: Liv Maria Nesje Lien.

Fem favoritter

Marlen har gått gjennom høstens utgivelser og plukket ut fem bøker hun tror kommer til å slå an. Noen har allerede kommet i butikk, mens andre må du vente litt til på.

1. It Ends With Us (Det ender med oss) av Colleen Hoover

Colleen Hoover er #BookTok-dronningen og denne boken var en stor hit i sommer. Nå blir den film og det kommer oppfølger til høsten. Du er med andre ord lur om du leser denne nå. Boken tar opp alvorlige tema, og blir beskrevet som både trist og fin.

2. Den andre av Kristin Solberg

NRKs tidligere korrespondent i Midtøsten har skrevet en bok om Aisha Shezadi Kausar fra Bærum, som i 2014 sluttet seg til IS. Boken er allerede i salg og Marlen Johansen tror dette blir en av boksnakkisene i høst.

3. Kartografen av Anette Hemming

Krim er alltid populært, kanskje spesielt for folk som vil bli underholdt på reisen. En bok butikksjef Marlen har stor tro på, er debutboken til Anette Hemming fra Bærum. Boken er en stalker-krim og blir beskrevet som en solid debut av både NRK og Dagsavisen.

4. Drømmen om et tre av Maja Lunde

Med denne boken avslutter den norske forfatteren Maja Lunde et svært populært romanverk, Klimakvartetten. Bøkene er solgt i millioner av eksemplarer rundt om i verden og mange venter spent på den siste boken, som kommer i butikk i september.

5. #Naken av Nina Rossing

Denne ungdomsromanen handler om Thea og Amund, som oppdager at noen har spredt filmer og video av dem etter en fest. En viktig bok for ungdom, mener Marlen. Den tar opp seksuell trakassering i sosiale medier, som dessverre er et tema som er altfor aktuelt.

Les også: Accessorize-sjefen gleder seg til jobb hver dag.

Tre sikkerstikk

Med så mange nyheter i vente, er det flere som ikke kom med på lista. Tre av disse er bøker av godt etablerte, norske forfattere som gang etter gang tenner lesegnisten hos nordmenn.

Vi har derfor lage en bonusliste, med nyheter som du garantert kommer til å høre mye snakk om i høst:

1. Etterklang av Helga Flatland

Ny bok fra den prisbelønte forfatteren Helga Flatland, som siden debuten i 2010 har tatt leserne med storm, både nasjonalt og internasjonalt. Etterklang handler om Mathilde, som mister jobben som lærervikar etter å ha hatt et forhold til en av elevene sine. Hun leier seg et hus i Telemark for å komme nærmere det autentiske livet på bygda. Boken kommer for salg i september.

2. Femten år. Den revolusjonære våren av Vigdis Hjorth

En oppvekstroman fra en av Norges mest leste forfattere. Boken handler om Paula, som oppdager at familielivet hun kjente er fullt av løgn. Boken kom for salg i august og er, ifølge Aftenposten, Hjorth på sitt beste. De seks første eksemplarene solgte Marlen på én dag.

3. Blodmåne av Jo Nesbø

Det er ingen tvil om at det er Harry Hole-høst i år. Fans over hele verden venter spent på den 13. boken om Norges mest kjente politietterforsker. Denne gangen har Harry ti dager på seg til å løse en sak som privatetterforsker. Det er bare å glede seg til du kan sette deg ned i sofaen og bli med på spenningen.

«Den andre» av tidligere Midtøsten-korrespondent for NRK, Kristin Solberg, er en av bøkene Marlen har mest tro på i høst. Foto: Liv Maria Nesje Lien.