Høsten har kommet til Boots Apotek

Høsten har kommet til Boots Apotek

Sommeren er på hell og den skarpe høstlufta minner oss på at vi går en kaldere tid i møte. Da er det viktig å ta vare på egen helse, og de ansatte på Boots Apotek på Oslo S vet akkurat hvordan.

Høstsesongen kommer ikke brått på for de ansatte på Boots Apotek. De har vært forberedt i lang tid, og står klare for hjelpe kundene med årstidens utfordringer. For i takt med at temperaturen synker ute, merker apoteker Maryam Bagheri at henvendelsene fra kundene endrer seg. Nå er det forkjølelse og hudpleie for kaldt og tørt vær som gjelder. Men selv om årstiden endrer seg, er hun er opptatt av at folk skal holde på noen av de gode vanene fra sommeren.

Ta vare på huden året rundt
God hudpleie er viktig gjennom hele året, spesielt når det gjelder beskyttelse mot solen. Bagheri forteller at det finnes mange myter knyttet til bruk av solfaktor, blant annet at du bare trenger å beskytte deg om sommeren. Det stemmer ikke. Nesten uansett vær og årstid, blir du nemlig utsatt for stråling fra solen.

– Det finnes forskjellige typer UV-stråling, og UVA og UVB er de viktigste å være klar over. Mens det er UVB-strålene som gjør oss brune, trenger UVA-strålene gjennom skyer og glass. Derfor bør du beskytte deg med produkter som inneholder solfaktor, slik mange av våre hudpleieprodukter gjør. Solfaktor 15 holder som regel for å være beskyttet mot UVA, forteller hun.

Solfaktor er ikke det eneste tiltaket for å beskytte huden. Du trenger også å tilføre huden næring og fuktighet, men det er ikke alltid like lett å vite hvordan. Folk er forskjellige, og det samme gjelder huden vår. Derfor kan ekspertene på Boots Apotek hjelpe deg med å identifisere hva slags hudtype du har, og ikke minst hvilke produkter som passer huden din best. Med gode rutiner og tilpassede produkter er mye gjort.

– Jeg vil si at 50 prosent av resultatet ligger i å rense huden. Derfor er det viktig å vaske ansiktet både morgen og kveld. På dagen bør du bruke produkter som beskytter huden din, og på kvelden bør du tilføre næring, forteller Maryam.

Les også: Disse bøkene bør du lese i høst.

På tide å sjekke føflekkene dine?
En annen grunn til å bruke solfaktor hele året, er for å redusere faren for kreft. Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. Derfor er det viktig at du bruker solfaktor hele året, i tillegg til å holde et øye med føflekkene dine. Maryam opplever at stadig flere er bevisste på det, og at mange sjekker føflekkene sine etter at de har vært mye i sola.

– Folk er flinke til å sjekke føflekkene side gjennom året, men det er mange som kommer for å ta føflekkscanning på høsten. Det er enkelt, raskt, smertefritt og sikkert. Kundene kan bestille time på nett eller komme på drop-in hos oss. Her er det helsepersonell som tar bilde av føflekken din, sender bildet til analyse hos en hudlege, og innen en ukes tid får du svar, forteller hun.

Hvis du er usikker på om du trenger føflekkscanning, er det noen ting du kan holde et ekstra øye med. Vær obs på føflekker med uregelmessig og asymmetri, om føflekken har utflytende avgrensning mot huden, ujevn farge, størrelse over 6 mm i diameter, samt om føflekken har endret seg over tid.

Saken fortsetter etter bildet.

Apoteker Maryam Bagheri sjekker føflekkene til en kunde. For å få føflekkscanning på stasjonen kan du enten bestille time på nett eller komme på drop-in. Foto: Liv Maria Nesje Lien.

Møt influensasesongen med vaksine og gode vaner
Høsten er på mange måter startskuddet for forkjølelsessesongen, og du kan gjøre mye for å unngå å bli sengeliggende. Det beste tiltaket for å forebygge smitte er å ta influensavaksinen årlig. Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot sykdom, i tillegg til at du bidrar til lavere forbruk av antibiotika.

– Først og fremst anbefaler jeg alle som tilhører en risikogruppe å ta influensavaksine. Det kan for eksempel være de over 65 år, mennesker med kroniske sykdommer som diabetes eller astma, og gravide, forteller Maryam.

Influensavaksinen kan du enkelt ta hos Boots Apotek på Oslo S, og Maryam fortsetter med å fortelle hvordan du kan gå fram.

– Om du skal ta influensavaksine, går det mye fortere nå enn før. Hos oss kan du ta eVaksine, som betyr at du kan ta vaksine på apoteket når det passer deg. Resepten bestilles på nett, og etter 24 timer er den klar. Du kan også komme hit for en drop-in-time. Da fikser vi resepten for deg.

I tillegg til vaksinering, har de siste årene lært oss et og annet om gode vaner som hindrer smittespredning. Den vanligste måten influensa smitter på er gjennom hosting og nysing, men virus kan også overføres på andre måter, som ved å ta på gjenstander med hendene. Virusspredning kan hindres ved at man hoster og nyser i armkroken eller at man bruker et papir lommetørkle.

– Vær nøye med håndhygienen. Vask hendene med såpe og vann, eller bruk desinfeksjonsmidler. God hygiene er like viktig som før, avslutter Maryam.

Det er viktig med en god hudrutine året rundt. Apoteker Maryam Bagheri hjelper deg med å finne hudtypen din og hvilke produkter du bør bruke. Foto: Liv Maria Nesje Lien.