Sporet – gjør Oslo S litt varmere
Oslo S fylles hver dag av tusenvis av mennesker som er på vei til et mål, og alle virker både travle og effektive. Men inne blant alle disse finner vi også mennesker som av en eller annen grunn kanskje trenger et lite pusterom eller noen å snakke med.
En rulletrapp opp fra den travle hallen på Oslo S ønsker avdelingsleder Marte Borkenhagen velkommen inn i lokalene til Sporet. Sporet er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Bane NOR Eiendom, og både ansatte og frivillige er hver eneste dag ute blant folk på stasjonen for å være til stede for de som trenger å bli sett og hørt.
– Vi har vært her i 14 år, og vi skal bidra til at stasjonen føles trygg og god, og vi er her for alle. Vårt oppdrag er å fremme trivsel, trygghet og helse. Hit kan du komme for en samtale, eller bare komme for å tenne et lys og sitte litt i stillhet. Vi møter ofte mennesker som står overfor store livsvalg eller kriser. Noen ganger kan det være nok med en samtale, men vi kan hjelpe videre til legevakta, NAV eller dit det er nødvendig. Vi liker å si at vi ikke er et værested, men et «viderested».
En viktig del av jobben er å være synlige og tilstede for alle som ferdes på Oslo S.
På Oslo S er det julestemning og mange gleder seg som små barn til høytiden, men det er også mange som gjør det motsatte. Marte mener at jula kommer i overkant tidlig, og at den setter preg på hverdagen i en lang periode, både før og etter jul.
– Jula er ofte et tema i samtalene, og den kan nok for mange være fylt av blanda følelser. Det er ikke bare glede. Kanskje du gruer deg, kanskje du tenker på noen du har mista, kanskje du ikke har så mange å feire med. Jula kan virke forsterkende på en del vanskelige ting. Noe annet vi ser er at samfunnet i jula er fylt av mye omsorg og varme, også for de som har det tøft, men etter jul kan det bli veldig stille og tomt. For oss er januar viktig, da begynner et nytt år og i tillegg til at jula kanskje ikke ble helt som du hadde tenkt eller tøffere enn du trodde.
Oslo S er et knutepunkt, et sted de fleste kanskje tar med seg en kaffe, får seg en matbit eller får gjort unna et innkjøp før de haster videre. Slik er det ikke for alle kan Marte fortelle.
– Vi treffer selvfølgelig de reisende, men også alle de andre som kommer hit. Jeg tror at sted med så mange mennesker også tiltrekker mange som kommer av andre grunner. Det kan være en kombinasjon av at du kan være usynlig, men også at du kan bli synlig hvis du trenger det. Vi forsøker å se så mange som mulig, og når vi ser noen som vi tenker kanskje kunne ha nytte av en prat forsøker vi å ta kontakt. Det som er fint med oss er at vi har tid til de som trenger oss, det er derfor vi er her, for å høre hvordan det egentlig står til med folk.
I myldret av mennesker på Oslo S er det ikke alltid lett å se hvem som kanskje trenger litt ekstra støtte. Selv for Marte og de ansatte og frivillige på Sporet kan det være utfordrende, men med erfaring og opplæring blir det lettere å fange opp signalene.
– Ingen er bare det du ser, det er slik vi tenker, og vi er her for alle. Det kan være han som ser vellykket ut med familie og jobb, men som skjuler et alkoholproblem, den unge jenta som har flyktet fra Afghanistan, og har kommet hit helt alene. Eller hun som ikke orket å være på jobb på årsdagen til sønnen som døde, men som trengte å sitte litt i stillhet. Alle kan komme hit, og det skal være lav terskel for å ta kontakt. Du kan være helt anonym, og det er ikke forpliktende å snakke med oss. Vi blir motivert av at det finnes mange eksempler på at vi gjør en forskjell, smiler Marte og forteller om et godt samarbeid med både vektere og butikker som hjelper folk i retning Sporet hvis de tenker at det kan være nyttig.
VIL DU BLI FRIVILLIG?
«Vi er ute etter alle som vil bidra, og den viktigste egenskapen er at du ønsker å være et medmenneske for andre. At vi er mange betyr at vi er flere som kan se, lytte og treffe mennesker. Vi trenger både mangfold og forskjellige erfaringer. Det er viktig å vise at alt er ikke tungt eller trist, det er masse smil og glede i det vi gjør også!»
Marte Borkenhagen, avdelingsleder i Sporet på Oslo S